Ainus energeetik Eesti Energia juhtkonnas (5)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo nimetab Auvere elektrijaama rajamist edulooks. Järgmiseks edulooks peaks saama plaanitav õlitootmisjaam. 
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo nimetab Auvere elektrijaama rajamist edulooks. Järgmiseks edulooks peaks saama plaanitav õlitootmisjaam. Foto: Sander Ilvest

Vähesed julgevad oma kehvi hindeid avalikult näidata, aga just seda teeb koolis tunde andmas käies Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo. Tänavu presidendilt teenetemärgi saanud Pajo ongi tavatu tippjuht: tal on doktorikraad ja erialane haridus.

Kui palju õli Eesti põlevkivis on, et seda tasub kaevandada looduse hinnaga?

Kui kaevandada umbes sellises mahus nagu praegu, siis jagub põlevkivi sajaks aastaks. Eesti põlevkivis on 13 protsenti õli, seda on ligi kaks korda rohkem kui mujal. Kui paned tonni kivi tehasesse, siis õli saab üle saja kilo. Praeguste hindadega annab õli korralikku kasumit.

Kuidas teile kui Virumaalt pärit inimesele tundub, on see ühe maanurga üleskaevamine sealsete inimeste suhtes aus ja õiglane?

Minu käest on seda vale küsida, sest olen selles valdkonnas olnud 1994. aastast. See on üks osa majandusest, ja mis oleks alternatiiv? Põlevkivi kaevandamine ei ole praegu enam n-ö maa segipööramine. Eesti Energia kaevandab valdava enamiku põlevkivist väheses kasutuses olevate maade alt, ilma et maapealne kasutus tulevikus muutuks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles