EL valmistub kaubandussõjaks Trumpi USAga (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström.
Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström. Foto: ULF PALM / SCANPIX/SCANPIX SWEDEN

Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström ütles reedel, et liikmesriigid toetavad USA-le vastulöögi andmist, kui president Donald Trump kehtestab Euroopa autodele ja autoosadele imporditollid. Eesti uute tollide kehtestamist ei poolda.

Kaubandussuhteid Washingtoniga arutati reedel Bukarestis EL-i kaubandusministrite mitteametlikul kohtumisel, ütles Malmström. Voliniku sõnul on EL-i liikmesriigid mures «USA praeguse valitsuse kaubanduspoliitika teatud aspektide pärast».

Trump ähvardas kolmapäeval kehtestada Euroopa autodele imporditollid, kui tal ei õnnestu Euroopa Liiduga kaubanduslepet sõlmida.

USA kaubandusministeerium esitas pühapäeval Valgele Majale raporti, mis annab presidendile volituse kehtestada järgmise 90 päeva jooksul autode impordile tollimaks. EL on lubanud uute tollide kehtestamise korral kiiret ja tõhusat vastust.

Malmström ütles, et EL valmistab ette vastust imporditollidele ning lisas, et sellel on täielik liikmesriikide toetus.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist ütles Bukaresti kohtumisel, et Eesti toetab tööstuskaupade tollitariifide kaotamist USA-ga.

«Eesti on väljendanud selget toetust Euroopa Liidu ja USA vastastikuseks tööstuskaupade tollitariifide kaotamiseks ja läbirääkimiste kiireks alustamiseks, et vältida negatiivsete arengute eskaleerumist EL-i–USA kaubandussuhetes,» vahendas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) Tammisti seisukohti läbirääkimistel.

«Me ei toeta tariifide kehtestamist sellistes Euroopa majandusele olulistes sektorites nagu autode ja autoosade tootmine, millesse on kaasatud ka Eesti ettevõtted. Tollide kaotamine aitab luua uusi võimalusi töökohtade lisandumiseks ja majanduskasvu edendamiseks Euroopas, suurendades ühtlasi Eesti kaubavahetust USA-ga ja parandades meie ettevõtete ekspordivõimalusi.»

«Eestil on Ameerika Ühendriikidega hea koostöö ja tollitariifide kaotamine aitaks kaasa väga tiheda äri- ja teaduskoostöö tekkele. Möödunud aasta novembris sõlmis Eesti Lõuna-Carolina osariigiga lepingu, mis aitab ettevõtetel ja teadusasutustel hõlpsamalt leida partnereid, alustada koostööprojekte nii tehnoloogiate arenduseks, tööstuspartnerluseks ja ettevõtetele vastakuti USA ja Euroopa turule laienemiseks,» selgitas Tammist.

«Kui Euroopa Komisjonil õnnestub liikmesriikide mandaadi alusel peetavate kõneluste käigus tööstuskaupade tollitariifid kaotada, loob see Eesti ettevõtetele täiendavaid võimalusi sealsel aktiivsel turul.»

Möödunud aasta juunis kehtestas USA Euroopa Liidu terasele ja alumiiniumile imporditollid. 2018. aasta juulis toimus president Trumpi ja Jean-Claude Junckeri kohtumine, mille ühisavalduses lubasid pooled alustada tööd kaubandussuhete tugevdamise suunas, eesmärgiga viia tollitariifid, mittetariifsed barjäärid ja subsiidiumid nullini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles