Saksamaa maksab niinimetatud natsipensioni 2000 inimesele üle maailma (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natsid
Natsid Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

Saksamaa maksab ülemaailmselt üle 2000 inimesele pensioni seaduse alusel, millega pakutakse toetust sõjaohvritele, nende seas natsirežiimi kollaborantidele.

Tööministeeriumi andmeil sai seda pensioni veebruaris 2033 inimest.

Seaduse järgi saavad toetust inimesed, kes said Teises maailmasõjas sõjaväes või sellega seotud teenistuses vigastada või vangistati nende Saksa kodakondsuse või päritolu tõttu.

Suurem osa pensioni saajaid elab Euroopas ja kõige enam on neid Poolas, kus seda saab 573 inimest. Austrias on neid 101, Sloveenias 184 ja Horvaatias 71.

Ühendriikides saab toetust 250 ja Kanadas 121 inimest.

Maksed sattusid tähelepanu alla, kui Belgia parlamendisaadikud nõudsid selle Belgia elanikele maksmise lõpetamist.

Pensioni maksmine "koostöö eest ühe kõige vägivaldsema režiimiga ajaloos on vastuolus kollektiivse mälu" ja Euroopa Liidu väärtustega, ütlesid saadikud teisipäeval vastuvõetud tekstis.

Saksa seadus jõustus 1950. aastal, kuid kui selgus, et seda makstakse ka Waffen SS-i liikmetele, tehti 1998. aastal sellesse muudatus, mis keelas selle maksmise sõjakuritegudes süüdimõistetutele.

Alates 2008. aastast on Saksa liidumaadel, mis pensioni väljastavad, õigus väljamaksetest keelduda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles