Naftahinnad tõusid aasta kõige kõrgemale tasemele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta tootmine
Nafta tootmine Foto: Shutterstock

Naftahinnad tõusid reedel kõige kõrgemale tasemele pärast novembrikuud ja on nüüdseks tõusnud juba kaks nädalat jutt, sest investorid usuvad, et USA ja Hiina kaubandusläbirääkimised võivad peatselt vilja kanda. Küll aga pidurdab hinnakasvu USA naftavarude hulk.

Globaalse hinnaindeksina kasutatava Brenti toornafta hind tõusis reedel 67,73 dollari peale barreli kohta, kuid langes hiljem viis senti 67,12 dollari peale barreli kohta. Lõplik hinnatõus oli 0,1 protsenti. Brent on nädalaga tõusnud 1,2 protsenti.

USA toornafta WTI tõusis 30 senti hinnale 57,81 dollarit barreli kohta, kuid langes hiljem 57,26 peale, mis on samuti selle aasta kõige kõrgem hind. WTI tõusis nädalaga kolm protsenti.

USA ja Hiina kaubandusesindajad kohtusid reedel, et panna punkt nädala kestnud kõnelustele. Läbirääkimisi pikendati pühapäeva õhtuni, et ametiisikud jõuaksid kokku leppida enne järgmisel nädalal kukkuvat tähtaega, mil Ühendriikide imporditollid peaksid järsult tõusma. 

Trump andis märku, et võib tähtaega tariifide tõstmiseks enam kui 200 miljardi dollari väärtuses Hiina kaupadele edasi lükata. «Me loodame kohtuda millalgi mitte väga kauges tulevikus,» lausus ta kokkusaamise kohta Xiga. «Ilmselt küllalt varsti märtsikuus.»

Ka Xi ise näis olevat meelestatud optimistlikult kirjas, mille edastas Trumpile Hiina läbirääkimisdelegatsiooni Liu He. Hiina president väljendas lootust, et kõnelusi peetakse vastastikku lugupidavas ja koostöövalmis õhkkonnas, mille tulemusena võidavad kõik ja jõutakse mõlemapoolselt kasuliku kokkuleppeni, vahendas Hiina riigitelevisioon. 

Üksikasju edusammude kohta seitsmekuises kaubandussõjas on seni siiski napilt.

Vaatamata kaubandusoptimismile on naftahindate suuremale tõusule pannud piduri USA toornafta tootmise pidev kasv. Ühendriigid kasvatasid möödunud nädalal oma tootmist rekordilise 12 miljoni barrelini päevas. USA naftavarud kasvavad juba viiendat nädalat jutti ja nafta eksport on jõudnud samuti aegade kõige kõrgemale tasemele.

USA naftatootmise kasv on jõudnud tasemele, kus see on hakanud kahandama naftakartelli OPEC poolt hiljuti vastu võetud kärbete mõju, mille eesmärgiks on vähendada maailmaturule voolava nafta hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles