Piret Mürk-Dubout: lahkumiseks ei ole ükski hetk õige. Süda jääb valutama

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Lennujaama juhi kohalt Tallinki juhatuse liikmeks siirduv Piret Mürk-Dubout nõustus tippjuhi koha loovutama ja juhtimistiimi liikmeks saada selleks, et õppida, areneda ja luua väärtust suures ettevõttes – palganumber polnud tema sõnul argument.

Kas teil tõesti siit Tallinna Lennujaama juhi kabinetist kahju lahkuda pole?

Ega need lahkumisotsused kergelt ei sünni. Kui ma pea kolm aastat tagasi Tallinna Lennujaama tulin, siis oli mul kaks eesmärki. Esiteks: suurendada Eesti ühendatavust Euroopaga ning saavutada tasakaalus ja riskivaba lennuettevõtjate portfell. Eelmise aasta lõpuks jõudsime rekordilise kolme miljoni reisija piirimaile. Meie müügistrateegia on paika pandud ja see läheb edasi. Mu teine eesmärk oli realiseerida mahukad investeeringud, teenindada ära Eesti Euroopa Liidu eesistumine. Investeeringute suurem faas on tänaseks tehtud, järgmine faas on kavandatud 20-25 aastaks, et Tallina lennujaam oleks tulevikku suunatud ja jätkusuutlik, suudaks teenindada veel rohkem reisijaid – ja et see ettevõte püsiks kasumis.

Need kaks eesmärki on tänaseseks suuresti täidetud. Ja kuigi mul on emotsionaalselt raske sellest ettevõttest lahkuda, siis ma tean, et selle pühendunud professionaalne meeskond töötab edasi kõigi väljatöötatud pikaajaliste kavade järgi. Mind ajendab seda otsust vastu võtma teine väga ulatuslik, suur ettevõte ja isiklik areng.

Otsus oli ootamatu. Pealegi võiks lennujaama juhi amet olla unistuste töökoht – ometi teete te kannapöörde, miks?

Ega pakkumised ei tule kunagi tellimise peale ega siis, kui neid vaja on. Tulevase tööandja ootused said selgeks läbirääkimiste protsessis, ja selle käigus tuli ka endas selgusele jõuda, kas mul on võimalik pakkuda seda väärtust, mida minult oodatakse. Kas see hetk on õige? Teate, lahkumiseks ei ole kunagi ükski hetk õige. Süda jääb valutama. Jään üheks Tallinna lennujaama kõige suuremaks fänniks, tähistan koos nendega kõiki järgmise võite. See on edukas ja väga heas finantsseisus ettevõte. Loodan, et lennujaam saab võimeka ja inimestega hästi läbi saava juhi.

Te asute Tallinki juhatuse liikmeks, mitte juhiks. Miks te nõustusite pakkumisega, mis teeb teist number ühe asemel number kahe või kolme?

Eks ma juurdlesin ka ise. Valdkond, millega ma lähen tegelema, on rahvusvaheline müük ja kaubandus, ka sellel töökohal toetan Eesti turismi arengut. Ma tegin otsuse, et minust saab ühe juhtimistiimi liige, mis on taas kord üks arenguetapp.

Mida te ikkagi täpsemalt tegema hakkate? Missugused on teie konkreetsed eesmärgid Tallinki juhatuse liikmena?

Konkreetsetest eesmärkidest räägiksin siis, kui ma Tallinkisse tööle asun, ja see juhtub 15. aprillil. Täna võin öelda, et minuga on kokku lepitud Põhjamaade turismiliikluse suurendamises, pardateenuste kvaliteedi arendamises, kaubanduse arendamises ja ka vastutustundliku ettevõtte strateegia juurutamises. Nendes valdkondades on mul hea rahvusvaheline kogemus ja mul on ettevõttele anda väärtust, mida minult oodatakse.

Kes teid ära rääkis? Paavo Nõgene? Enn Pant? Ain Hanschmidt võib-olla?

See on Tallink Grupi nõukogu otsus, aga valis mind juhatuse esimees Paavo Nõgene. Ju see pidi olema heaks kiidetud ka Tallink Grupi omanike tasandil.

Olite üks paremini makstud naistippjuhte juba Teliast lahkudes ja tulite Tallinna Lennujaama veelgi suurema palga peale. Palju nüüd palgas võidate?

Teate, ma ei kommenteeriks palganumbrit, sest selliseid põhimõttelisi elu ja karjääri puudutavaid otsuseid ei tehta palganumbri pärast. Need on põhimõttelised arenguotsused. Olen eluetapis, kus võiks veel teha midagi – paar korda, ma loodan. Minus on jõudu, energiat ja tahtmist areneda, ja see on põhjus, miks ma selle otsuse vastu võtsin. Emotsionaalselt on see raske, sest mu hing ja süda kuuluvad täna jäägitult Tallinna Lennujaamale ja sellele meeskonnale. Aga ma saan seda teha kerge südamega, sest tunnen seda pühendunud ja professionaalset meeskonda, ja tean, et meie ühiselt välja töötatud plaanid saavad ellu viidud.

Väidetavalt on Margus Hundi (küsija eksis: õige on Andres Hunt - VK) Tallinki juhatusest tagasikutsumise põhjus see, et tal ei õnnestunud aktsia hinda kõrgemaks rääkida. Kuivõrd on see teie ülesanne?

Ettevõtte juhtkond töötab kindlasti ka investorite huvides ja aktsiahinna huvides. Konkreetselt sellele küsimusele peaks vastama juhatuse esimees Paavo Nõgene.

Tallinki juhatusest on hiljuti lahkunud ka Janek Stalmeister. Missugust põhimõttelist muudatust soovib Tallink juhatust ümber korraldades saavutada?

Mind on valitud uude juhtimistiimi, aga tiimi ülesannete kohta käivatele küsimustele on voli ja vastutus vastata Paavo Nõgesel.

Kas teil võiks olla ambitsiooni saada endale see koht, mis on praegu Nõgese käes?

Ei, ma olen otsustanud saada juhtimismeeskonna liikmeks ja usaldada see väga heas finantsseisus ettevõte teisele võimekale juhile.

Kes võiks olla see inimene, kes teie praeguse koha sisse võtab?

Ettevõte vajab väga head inimeste ja organisatsiooni juhti. Ta peaks olema juhtimiskogemusega, tal peaks olema võime, süda ja hing muuta see ettevõte ruumiliselt suuremaks, kui me praegu Euroopas oleme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles