Fotod ja video: Estonia kaevanduses asus tööle robot (1)

tehnika.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot Multiscope.
Robot Multiscope. Foto: Eesti Energia

Selle nädala alguses liitus Estonia kaevanduse meeskonnaga robot ehk mehitamata roomiksõiduk Multiscope, mille abil tehakse maa-alustes inimese jaoks suletud ja raskesti ligipääsetavates kohtades 3D-mõõdistustöid, teatas Eesti Energia.

Sõidukiga uuritakse maa-aluste tervikute seisukorda alal, mille peale plaanib Eesti Energia rajada regiooni ühe suurima päikeseelektrijaama. Uuringu eesmärk on kontrollida tervikute seisukorda kamberplokis, kus kaevandamine lõppes kümme aastat tagasi. Kuna pärast kaevandamise lõppu eemaldatakse lae ülevalhoidmiseks mõeldud ankurtoestik, siis inimesed enam sinna alasse siseneda ei tohi. Eesti Energia viib uuringut läbi koostöös inseneribürooga Steiger ja robootikaettevõttega Milrem Robotics.

«Mehitamata sõiduk on hea lahendus uuringute läbiviimiseks kohas, kus inimese viibimine ei pruugi olla ohutu või on lausa keelatud,» sõnas Eesti Energia arenduste projektidirektor Veljo Aleksandrov. «Sõiduki töö on olnud tulemuslik – käes on esimesed kolmemõõtmelised pildid ja muud vajalikud andmed, mis on olulised päikeseelektrijaama rajamiseks kaevanduse kohale,» lisas Aleksandrov.

Robot Multiscope.
Robot Multiscope. Foto: Eesti Energia

Suletud kamberploki tingimusi uuritakse selliselt esmakordselt. Multiscope on varustatud 3D-skänneritega, mis kaardistavad  kamberploki kolmemõõtmeliselt üles ning IP-kaameratega, mis salvestavad kamberploki tingimused pildis. Pärast sensoritelt saadud suuremahuliste andmete töötlemist saadakse kamberplokist visuaalne 3D-pilt, mis näitab ära tugitervikute tegelikud mõõtmed. See on omakorda oluline sisend tugitervikute kandevõime analüüsiks.

«Milrem Roboticsi insenerid on juba mõnda aega tööd teinud tsiviilturule mõeldud robootikalahenduste kallal. Eelkõige on tähelepanu autonoomsel liikumisel keerulistes keskkondades. Multiscope on hea näide sellest, kuidas meie tehnoloogia aitab ka siin asendada inimest ohtlikes olukordades,» sõnas Milrem Roboticsi juht Kuldar Väärsi.

Eesti Energia plaanib 2021. aastal avada Estonia kaevanduse alal regiooni ühe suurima päikeseelektrijaama, mis hakkaks aastas tootma ca 3500 MWh taastuvelektrit. Päikesepark hakkab peamiselt varustama Estonia kaevandust. Päikeseelektrijaama aluse ehitamiseks on kavas kasutada põlevkivi kaevandamise kõrvalsaadust lubjakivi.

Videosid roboti tööst võib näha siit ja siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles