Trump ähvardab Euroopa autotootjaid tollidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa autotootja Volkswageni logo.
Saksa autotootja Volkswageni logo. Foto: SCANPIX

USA president Donald Trump ähvardas kolmapäeval kehtestada Euroopa autodele imporditollid, kui tal ei õnnestu Euroopa Liiduga kaubanduslepet sõlmida. 

«Me peame läbirääkimisi. Kui kokkulepet ei saavutata, tulevad tariifid,» lausus Trump ajakirjanikele vastuseks küsimusele uute imporditollide kohta. 

USA kaubandusministeerium esitas pühapäeval Valgele Majale raporti, mis annab presidendile volituse kehtestada järgmise 90 päeva jooksul autode impordile tollimaks. EL on lubanud uute tollide kehtestamise korral kiiret ja tõhusat vastust. 

Atlandi-üleste kaubanduspingete taaslahvatamine järgneb möödunud aasta juulis sõlmitud vaherahule, millega Trump ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker lubasid hoiduda uute tollimaksude kehtestamisest ja pidada läbirääkimisi kaubandusleppe üle.

«Me püüame kokkuleppele jõuda,» lausus Trump. «Nendega, EL-iga on seda raske saavutada. Nendega on olnud väga raske palju aastaid.» 

Laiemad kaubanduskõnelused EL-i ja USA vahel pole veel alanud, kuigi mõlemad pooled on avaldanud oma läbirääkimispositsiooni. Euroopa Komisjon peab läbirääkimiste alustamiseks esmalt taotlema liikmesriikidelt mandaati.

Kaubanduskõneluste alustamist Ühendriikidega arutavad neljapäeval ja reedel Bukarestis kohtuvad EL-i kaubandusministrid.

Brüssel ja liikmesriigid on aga ettevaatlikud pärast ambitsioonika Atlandi-ülese kaubandusleppe TTIP kõneluste nurjumist, kus said saatuslikuks Washingtoni nõuded toidu- ja terviseohutuse vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles