180 miljonit eurot kahtlaseid tehinguid Eesti Swedbankis (17)

Swedbanki rahapesukahtlusega tehingud Foto: Pm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

180 miljonit eurot hämara päritoluga raha, kirju taustaga Tallinna ja Narva ettevõtted ning hämmastavalt lähedased seosed Ukraina endise presidendi Viktor Janukovõtši kuritegudega – Postimehe käsutusse jõudnud väljavõtted näitavad, et Eesti Swedbanki kontode tähtsus rahapesuskeemides võis olla märkimisväärne.

Tallinna südalinnas Rävala ärimaja neljanda korruse pisikeses kontoris tegutseb üks Eesti edukamaid hulgimüüjaid Formus Baltic OÜ. 2008. aasta lõpus tegevust alustanud ettevõte teenis juba esimesel tegevusaastal 716 miljonit krooni (üle 45 miljoni euro) müügitulu. Ent ettevõtte ambitsioonid olid veelgi suuremad.

«Firma plaanidesse ei kuulu saavutatul peatumine, vaid edasine areng, täiustamine ja oma seisukoha tugevdamine,» seisab napisõnaliselt majandusaasta aruandes. Nii läkski. Järgmistel aastatel tegi ettevõte veel suuremat käivet ning 2014. aasta veebruaris osteti üks Bentley hinnalisim mudel, ligikaudu 400 000 eurot maksev Mulsanne, ja renditi see kuhugi edasi. Muuhulgas reklaamitakse end uhkusega Eesti kaubandus-tööstuskoja liikmena.

Formus Baltic soetas 2014. aastal Bentley lipulaeva, umbes 400 000 eurot maksva Mulsanne’i. 
Formus Baltic soetas 2014. aastal Bentley lipulaeva, umbes 400 000 eurot maksva Mulsanne’i. Foto: Ralph Orlowski/Reuters

Postimehe valduses olevad andmed näitavad, et kõigi nende aastate jooksul kandis Formus Balticu Swedbankis asuvale kontole miljoneid dollareid ettevõte, mille taust on pehmelt öeldes kahtlane. Kuue aasta jooksul toimus vähemalt 161 ülekannet, millega Formuse kontole laekus 98,7 miljonit dollarit. Kõigi ülekannete selgitus oli identne: CONTR FW 914 DD 15.12.2008 FOR ELECTRONIC EQUIPMENT. Maksed laekusid Formusele Suurbritannia ettevõttelt Wireberg Company LLP.

Kodutute lätlaste miljardid

Häirekella peaksid tööle panema juba Wirebergi esimesed osanikud: Ireland & Overseas Acquisitions Limited ja Milltown Corporate Services Limited. Mõlemad on registreeritud Kesk-Ameerika pisikesse maksuparadiisi Belize’i. Mainitud kahe ettevõtte osanikud on omakorda Läti tankistid Erik Vanagels ja Voldemar Spatz.

Need on majandusajakirjanikele tuttavad nimed, sest seose nendega võib leida kümnete rahapesuskeemide keskmest.

OCCRP Läti ajakirjanikud paljastasid juba 2012. aastal, et tegemist on justkui kodututest miljardäridega. Kuigi samad tegelased võib leida sadade, kui mitte tuhandete tohutute rahavoogudega ettevõtete eesotsast, elavad nad ise tegelikult viletsat, alkoholist läbi imbunud, suisa asotsiaalset elu Riias. On võimalik, et nende identiteet on varastatud.

Formus Balticu tehingud ja käive 
Formus Balticu tehingud ja käive Foto: Pm

Tegemist on klassikaliste tankistidega, kelle teenuseid kasutatakse offshore-firmade loomiseks, nende abil raha üle maailma laiali keerutamiseks ja varade või tegelike kasusaajate peitmiseks.

Seetõttu jookseb lätlaste nimi tihti läbi paljudest kuritegelikest skeemidest, mille hulgas ka niinimetatud Magnitski afäär või Aseri Laundromat.

Rävala puiesteel toimetavale Formus Balticule ligi sada miljonit dollarit saatnud ettevõtte endised omanikud Milltown ja Ireland & Overseas on ülitähtsal kohal ka näiteks kuriteosüüdistustest saadetuna Venemaale pagenud Ukraina endise presidendi Viktor Janukovõtši väidetavates rahapesuskeemides.

Independent ja New York Times on kirjutanud, kuidas just neid ettevõtteid kasutasid väidetavalt Ukraina oligarhid ja Janukovõtš suurte rahasummade riigist välja skeemitamiseks.

Ukraina ekspresident Viktor Janukovõtš
Ukraina ekspresident Viktor Janukovõtš Foto: Vladimir Gerdo / Tass / Scanpix

«See (Milltown – toim) on offshore, mida härra Janukovõtš ja tema lähikondsed on tihti kasutanud,» kinnitas näiteks Ukraina eriasjade prokurör Sergi V. Gorbatjuk intervjuus New York Timesile.

Kiievis omandasid Milltown ja Ireland & Overseas Janukovõtši võimu ajal ehitatud tohutu helikopteriplatsiga ärikeskuse. Samuti mängis Milltown tähtsat rolli hankes, millega osteti 785 miljoni dollari eest kaks naftapuuri, mis ekspertide hinnangul olid tegelikult väärt kaks korda vähem.

Milltown ja Ireland & Overseas kadusid Wirebergi omanike seast 2012. aasta veebruariks ja samal päeval tulid uuteks osanikeks Intrahold A.G. ning Monohold A.G., mille peakontorid asuvad paberite järgi Seišellidel.

2014. aastal teatasid Seišellide ametivõimud, et alustasid Intraholdi ja Monoholdi suhtes kriminaalmenetlust. Sealne finantsuurimisasutus ütles toona, et nimetatud firmad on seotud Janukovõtši valitsuse liikmetega ning ettevõtteid kahtlustatakse rahapesus.

Üha uued varifirmad

Buzzfeed News kirjutas eelmise suve lõpus, et Intrahold ja Monohold loodigi selleks, et asendada skeemides Milltowni ja Ireland & Overseasi tegevus. Ka Intrahold ja Monohold vahetati peagi välja Nevise variettevõtete Tallberg ja Uniwell vastu.

See kõik ei pruugi tähendada, et Wireberg ongi Janukovõtši salafirma. Fakt on vaid see, et tegelased Wirebergi taga on kasutanud samu «teenuseid», mida teisedki rahapesijad kasutavad.

Kahtlase firmaga aastaid arusaamatut äri ajanud Formus Baltic tegutseb Eestis siiani. Kuigi 2018. aasta majandusaasta aruannet pole veel esitatud, näitavad maksuandmed, et firma on aktiivne.

​Kui Danske Eesti filiaal tõmbas kokku oma mitteresidentide äri, vähenes hoobilt kaks korda ka Formus Balticu müügitulu.

Aastatel, mil ettevõttesse jooksis kümneid miljoneid dollareid Wirebergilt, ulatus Formuse müügitulu enam kui 70 miljoni euroni. Puhaskasum kasvas seitsme-kaheksa miljoni euroni aastas. 2015. aasta järel, kui Danske Eesti filiaal tõmbas kokku oma mitteresidentide äri, vähenes hoobilt kaks korda ka Formus Balticu müügitulu ning muutusid kardinaalselt riigid, kus äri tehti.

Viimase aruande järgi aga on ettevõttel jaotamata kasumit üle 27 miljoni euro. Läbi aastate on Formuse palgal olnud vaid kaks kuni kolm inimest, kes aritmeetilise keskmisena teenivad veidi üle 2000 euro suurust brutopalka.

Aruanded näitavad, et Formus Baltic on olnud kõva laenaja: näiteks 2010. aasta jooksul võttis firma laenu 758 miljonit krooni ja maksis tagasi 864 miljonit.

Dokumendid näitavad sedagi, et lisaks Venemaale on aastate jooksul ligemale saja miljoni euro eest kaupa müüdud Belize’i, Uus-Meremaale ja Suurbritanniasse, teisisõnu riikidesse, kus variettevõtted end peidavadki.

Formus Balticu juhataja Vladimir Griškov ei soovinud ajakirjanikega firma kontodelt läbi käinud ligi saja miljoni dollari üle arutleda. 
Formus Balticu juhataja Vladimir Griškov ei soovinud ajakirjanikega firma kontodelt läbi käinud ligi saja miljoni dollari üle arutleda. Foto: Radar

Pikka aega oli ettevõttel kaks osanikku, Dmitri Novgorodtsev ning Boardwell LTD, Hongkongi ettevõte.

Tänavu aasta algul liikus ettevõte aga uute omanike kätte. Firma osalus on nüüd Irina Rubtsoval, Natalja Vorobyeval, Svetlana Krasnapolskil, Vladimir Griškovil, Georgy Zyuzinil ja Anastasia Kuznetsoval. Ettevõtte juhataja on aga algusest peale olnud Griškov. Postimees püüdis temaga jutule saada.

Rävala ärimaja kontoris oli Griškov kohal, kuid silmast silma küsimustele ei olnud nõus vastama, paludes küsimused saata e-kirjaga. «Meil on vaja mõned dokumendid arhiivist koguda. Teema on üsna oluline ja tõsine.

Tuntud rahapesijad

Kuigi summad on suurimad just Formus Balticu puhul, pole see sugugi ainuke Swedbanki kontoga Eesti ettevõte, kes teinud tehinguid kahtlaste firmadega.

Postimehe käsutuses on väljavõtted, mis viitavad enam kui tuhandele kahtlasele rahaülekandele Eesti ettevõtete Swedbanki kontodele. Täpsemalt äratab huvi umbkaudu 15 firmat, kes on teinud 180 miljoni euro väärtuses tehinguid välismaiste varifirmadega. Ka Wireberg on peale Formus Balticu raha saatnud veel kahele firmale.

Baltikumi Swedbanki kontodele on saabunud raha sisuliselt igalt äriühingult, mida mainib kurikuulus Bill Browderi Danske kuriteoteade, näiteks Jackwell LLP, Unitronic LLP ja Everfront Sales LLP.

Tegemist on tõenäoliselt samade ettevõtetega, mille abil liigutati Venemaa riigikassast varastatud raha, kuid seoseid võib leida teistegi rahapesuskeemidega.

Lisaks leiab lademetes selliseid firmasid, mida pole kordagi ajakirjanduses mainitud, kuid mille taga on juba mainitud Läti tankistid.

Baltikumi Swedbanki kontodele on saabunud raha sisuliselt igalt äriühingult, mida mainib Bill Browderi Danske kuriteoteade

Enamik kahtlasi ülekandeid on saabunud pealtnäha musterfirmadele, kes tegutsevad praegugi: maksavad makse, teenivad miljoneid käivet ning võivad ette näidata kümneid töötajaid. Peaaegu kõiki neid on tunnustatud diplomitega ja nad kuuluvad Eesti kaubandus-tööstuskoja liikmete hulka.

Leiab ka äriühinguid, mis paistavad täielikult võltsid ja pole esitanud ühtegi aruannet.

Mõndagi tehingutes osalenud välismaa varifirmat on ajakirjanduses mainitud juba aastaid tagasi ning nende tausta kontrollimine pole ülearu keeruline.

Arvestades, et summad, mida pankade vahel sarnase sisuga selgitustega liigutati, on tohutud, pidanuks tehinguid märkama ka Swedbanki kontrollmehhanismid.

Postimees palus juba esmaspäeval kohtumist Eesti Swedbanki esindajatega, kuid pank keeldus ajakirjanikega kohtumast ning saatis teisipäeva õhtul vaid üldsõnalise vastuse. Küsisime Swedbanki Eesti harult tehingute kohta kommentaari ka eile, kui Rootsis oli rahapesuskandaal juba avalikkuse ette jõudnud, ent panga siinne haru keeldus börsireeglitele viidates endiselt kommentaaridest.

180 miljonit eurot tehingute mahuna on vaid osa lekkematerjalist, mida Postimees on analüüsinud. Summa võib aja jooksul suureneda. Nagu Rootsi ajakirjandus on kinnitanud, jutt võib olla suisa miljarditest.

Raha liigutasid peamiselt Briti libaettevõtted 

Sellele, et tegu on libafirmaga, viitab juba Formus Balticule kümneid miljoneid dollareid saatnud Wirebergi aadress. Ettevõtte peakontor peaks asuma Inglismaal Londoni eeslinnas Harrow’s, kuid samale aadressile on kirjutatud kümneid ja kümneid varifirmasid, mille osanikud on tuntud Läti tankistid Erik Vanagels ja Voldemar Spatz.

Danskest Swedbanki Baltikumi kontodele on miljardeid eurosid liigutanud peamiselt Suurbritannia libaettevõtted, mille taga on variisikud ja -aadressid.

Inglismaa aadress võib jätta usaldusväärse mulje, kui aga uurida selliste firmade tausta, selgub tihti, et ettevõttel pole loogilist majandustegevust ning osanikeks on offshore’id, näiteks Belize’ist, Marshalli saartelt või Seišellid​elt.

Transparency International UK vanemteadur Ben Codwock selgitas Rootsi rahvusringhäälingule, et firmade vabrikuga seoses on avastatud 766 rahapesukahtlusega Suurbritannia ettevõtet, millest pooled olid sisse kirjutatud vaid kaheksale aadressile.

Eesti Swedbankiga arveldanud varifirmad

Danske kaudu on Eesti ettevõtete Swedbanki kontodele (mõnel puhul ka vastupidi) suuri summasid kandnud kümned ettevõtted, mille taust on ebausaldusväärne või mida juba uuritakse erinevates rahapesumenetlustes üle maailma. Siin on mõned tegusamad. Välja on toodud tehingute mahud.

Wireberg Company LLP – 87 500 000 eurot

Ettevõtte taga on Läti tankistidega offshore-varifirmade võrgustik (Intrahold, Monohold, Ireland & Overseas Acquisitions ja Milltown Corporate Service), mis on seotud paljude kuritegelike skeemidega üle maailma. Wireberg on arveldanud kolme erineva Eesti ettevõtte Swedbanki kontoga, lõviosa laekus Formus Balticule.

Richdale Import LTD – 6 000 000 eurot

Aastatel 2008 kuni 2011 kahele Eesti ettevõttele kuus miljonit eurot saatnud Richdale Import on Läti tankistide võrgustikku kuuluv Uus Meremaale registreeritud variettevõte.

Credojet Alliance LLP – 5 350 000 eurot

Aastatel 2014 ja 2015 kolme Eesti ettevõttega viie miljoni euro ulatuses arveldanud Credojet Alliance’i partnerid on Dominica firmad Altimex Ltd ja Crestberg Ltd, mida kasutati Aserbaidžaani võimuladvikuga seonduvates rahapesuskeemides.

Bonwest Industrial LLP – 5 110 000 eurot

2012-2014 saatis Bonwest Baltikumi Swedbank kontodele pea 11 miljonit eurot, millest veidi alla poole jõudis Eestisse. Šeisellide taustaga Bonwest Industriali kasutati Aserbaidžaani võimuladvikuga seonduvates rahapesuskeemides.

Canada Invest LTD – 4 140 000 eurot

Neitsisaarte ettevõte on Eestisse saatnud neli miljonit eurot, Swedbanki Läti ja Leedu kontodele veel umbes 16 miljonit. Segase taustaga ettevõtte taga on sadu varifirmasid.

Robera Trading LLP – 3 550 000 eurot

Aastatel 2011 kuni 2014 Eesti Swedbankiga arveldanud Robera Trading partnerid on Syten Group LTD ja Pintox Systems LTD, mis kuuluvad tohutusse varifirmade võrgustikku, mida on väidetavalt ära kasutatud Moldova pankadest varastatud miljardi dollari puhtaks pesemisel.

Bill Browder 
Bill Browder Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Scanpix

Unitronic LLP – 2 800 000 eurot

2018. aasta suvel laekus Eesti prokuratuurile Bill Browderilt Danske rahapesu kohta kuriteoteade, milles on Magnitski afääriga seoses välja toodud ka Danske klient Unitronic LLP, mida kasutati väidetavalt kuritegelikul teel saadud raha edasi kandmiseks. Unitronic on saatnud Eesti Swedbanki kahele kontole raha aastatel 2007 ja 2008.

Cronway LTD – 1 770 000 eurot

Cronway LTD on Läti tankistide võrgustikku kuuluv Uus Meremaal registreeritud variettevõte. Aastal 2010 tegi varifirma Eesti Swedbanki 30 makset põhjendusega «kontoritarbed».

Starford Associates LTD – 1 350 000 eurot

Kahele Eesti ettevõttele 2007. aastal üle miljoni euro kandnud Starford on sisse kirjutatud Bahamale. OCCRP andmebaasid näitavad, et Danske-siseselt arveldas Starford ka teiste Magnitski afääriga seotud varifirmadega.

Railbrook LLP – 1 220 000 eurot

Kahele Eesti ettevõttele 2007. aastal üle miljoni euro kandnud Railbrooki partnerid olid kuni selle sulgemiseni Ireland & Overseas Acquisitions ja Milltown Corporate Service – varifirmad, mida on korduvalt kasutatud erinevates kuritegelikes skeemides.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles