Reinsalu: keegi peab rahapesu tõttu tekkinud mainekahju Eestile kinni maksma (39)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Ardi Truija/Eesti Meedia/scanpix Baltics

Justiitsminister Urmas Reinsalu rääkis tänasel majandusjulgeoleku konverentsil, et Eesti peab võtma jäigad seisukohad rahapesu osas, sest kuidagi tuleb parandada tekkinud mainekahju. 

Sõnavõtu eel ütles Reinsalu, et tal oli kõne eile õhtul valmis tehtud, aga kui ta luges täna hommikul Postimeest, siis viskas selle prügikasti. «Mis kuradi pull aastate jooksul meie riigis toimus?» küsis justiitsminister. «Praeguses olukorras tuleb astuda samme, et näidata, et Eesti seisukohad rahapesu osas on jäigad ja resoluutsed. Me peame taastama oma maine maailma finantsturul,» ütles ta.

Reinsalu sõnul ei saa usaldada Danske panga koostatud raportit rahapesust. «Loed Danske raportit ja midagi ei saa aru. Öeldakse, et raha pesti ja kahtlast raha liikus läbi, aga põhjenduseks leitakse, et pankade IT-süsteemid ei ühildunud. Eelmise aasta sügisel tegin ettepaneku nimetada Eestis ametisse raportöör, kes annaks teise arvamuse. On mõistlik moodustada eraldi valitsuskomisjon, kes ei ole seotud meie pangandusega,» ütles ta.

Reinsalu rääkis, et luges riigikogu õiguskomisjoni rahapesu tõkestamise uurimise tulemusi ning sealt koorus välja mitmeid probleeme. «Miljardid lendavad sinna-tänna, kui palju seda summat siis oli? Küsimus on selles, miks eelistasid rahapesijad Eestis asuvat panka?Rahapesu osas on populaarseid riike olnud teisigi. Kas põhjala kaubamärgi pärast? Või loodi illusioon katuse pakkumise osas? Küsimus on ka meie enda järelevalves. Finantsjärelevalve jagunes Danske puhul Taani ja Eesti vahel. Tegelikkuses on üks lähtekoht: see, mis meie riigi territooriumil toimub, on riigi vastutada. Ei saa olla kaugvastutus,» ütles Reinsalu.

Ühtlasi kritiseeris Reinsalu põhjala pankasid. «Kasumit pumbatakse Eestist laenudena välja ja nüüd saame veel nätaka vastu pead meie riigi maine osas. Keegi peab selle pulli eest maksma! Me kaalume võimalike hüvitiste küsimisi. Keegi peab selle mainekahju eest maksma,» ütles Reinsalu.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles