Swedbanki aktsia vabalanguses, haihtunud on enam kui Eesti üksuse väärtus (9)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki logo Stockholmis
Swedbanki logo Stockholmis Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX / kod 10000

Swedbanki aktsia hind kukkus täna Stockholmi börsil 14 protsenti 181,4 Rootsi kroonini, mis teeb ettevõtte väärtuse languseks 33 miljardit Rootsi krooni ehk 3,1 miljardit eurot.

Ka aktsia kauplemisaktiivsus oli tavapärasest korduvalt suurem. Kui Swedbanki aktsia keskmine päevakäive on alates eelmise aasta algusest olnud keskmiselt 590 miljonit Rootsi krooni (56 miljonit eurot) siis täna oli aktsia käive 4,5 miljardit SEK-i (425 miljonit eurot) ehk pea kaheksa korda keskmisest suurem.

Siiski ei pidanud investeerimispank KBW Swedbanki aktsia soovitus ega hinnasihti muutmist  vajalikuks.

«Kauplemispäeva alguses oli aktsia reaktsioon negatiivne, aga seal pole mitte midagi, mis meie vaadet muudaks,» kirjutas investeerimispank, kes leiab, et aktsia hind võiks tõusta turu keskmisest rohkem ja on seadnud hinnasihiks 245 Rootsi krooni. KBW usub endiselt, et Swedbanki Balti üksuste rahapesuskandaali risk on väike. «Eesti keskpanga statistika näitab väga selgelt, et piiriüleste ülekannete selgelt madalamat proportsiooni bilansi suhtes ning grupp avaldas kolmanda kvartali majandusaruandes spetsiifilisi andmeid, mis näitasid Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide ettevõtete väga väikest osakaalu.»

Swedbank Eesti ja teiste suuremate pankade väärtust viimastel aastatel mitte keegi arvutanud ega hinnanud ei ole, aga kaudselt võiks hinnata, et Swedbank Grupi väärtuse langus on ilmselt samas suurusjärgus Eesti üksuse väärtusega.

Erakapitalifirma Blackstone maksis sügisel 85 protsendi Luminori aktsiate eest miljard eurot, mis tegi selle 1,18 miljardit eurot. Ainsa börsil noteeritud kohaliku panga, LHV Grupi väärtus on 278 miljonit eurot.

Arvestades, et mõlema panga kasvupotentsiaal on kohaliku turu vaieldamatust liidrist suurem, võiks Swedbank Eesti turuväärtus jääda vahemikku 1,5 kuni kaks miljardit eurot.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles