Inspektsioon pani hääbuvale filiaalile keelu (1)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhi Kilvar Kessleri sõnul on Danske külaline, kes ei osanud Eestis käituda ja kes tuleb välja saata.
Finantsinspektsiooni juhi Kilvar Kessleri sõnul on Danske külaline, kes ei osanud Eestis käituda ja kes tuleb välja saata. Foto: Mihkel Maripuu

Finantsinspektsioon tegi eile Danske Bankile ettekirjutuse, millega keelas panga filiaali tegevuse Eestis. Filiaal peab oma tegevuse lõpetama kaheksa kuu jooksul. Pealtnäha on tegemist finantsinspektsiooni rusikanäitamisega, mis ei jäänud vastuseta. Nimelt teatas Danske samal päeval, et tunnustavad meie inspektsiooni otsust ning sulgevad peale Eesti ka kõik teised Baltikumi ja Venemaa ärid. Ainsa erandina jätkab tegevust Leedus asuv Danske Banki teenuskeskus, mis osutab Danske Bankile olulisi üldisi administratiivteenuseid.

«Tundub, et mingid otsused vallandasid järgmised otsused, mida küll plaaniti, aga nüüd otsustati ära. Meie eesmärk Eesti poolt oli külaline võimalikult viisakalt Eestist ära saata,» ütles finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler. «Nüüd kui Danske plaan on välja käidud, peame Taani ja Baltikumi kolleegidega oma tööd koordineerima,» lisas ta.

Finantsinspektsioon tõi Eesti filiaalile kirjutatud keelu põhjuseks asjaolu, et Danske Bank rikkus Eestis tegutsedes aastaid rahapesu tõkestamise vastaseid regulatsioone, lastes suure rahapesuriskiga klientidel teha panga vahendusel kahtlasi tehinguid. Lisaks eksitas Danske Eesti riigiasutusi, esitades neile puudulikku teavet ning takistas sellega tegevust. Kessleri sõnul olid panga rikkumised sedavõrd sügavad ja laiad, et need ei sobi Eesti ärikeskkonda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles