Purjeseadmisest elutöö leidnud Jüri Šaraškin sai Valgetähe V klassi teenetemärgi

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevi Jahtklubi auliige Jüri Šaraškin pälvis presidendi otsusega Valgetähe V klassi teenetemärgi
Kalevi Jahtklubi auliige Jüri Šaraškin pälvis presidendi otsusega Valgetähe V klassi teenetemärgi Foto: Konstantin Sednev

Sügisel 80. sünnipäeva tähistanud Jüri Šaraškini elus on olulisemad sündmused olnud seotud purjetamisega. Esimesed mereristsed sai ta väikse kiiljahiga Aul 1950ndatel Pärnus. Pärnu Jahtklubis võeti Jüri M-klassi svertpaadi meeskonda. Tallinna Kalevi Jahtklubis purjetamist jätkates sattus Šaraškin Piritalt linna sõites ühte bussi purjetaja Enn Tõuguga, kes kutsus teda Tallinna Elektrotehnika Instituuti.

Jüri Šaraškinit mitmes mõttes oma eeskujuks pidav purjetaja Alar Volmer meenutas, et 1989. aastal kutsuti ta ümberilmapurjeregatile Soome meeskonda. «Andsin kõhklemata nõusoleku. Hiljem hakkas uss sees närima ja küsisin Jürilt nõu. Tema vastus iseloomustab teda just sellisena, nagu ta on: sellise kutse peale ei hakkaks enne kodust läbi ka minema!»

Jüri Šaraškin astus koos Enn Tõuguga Elektrotehnika Instituudi juures bussist maha ja Tallinna Polütehnilises Instituudis laevade jõuseadmeid õppinud noormees jäigi arvutite, elektroonika ja programmeerimise juurde. Inseneriteadused ja matemaatika ühendas Šaraškin purjetamise teooria ja praktikaga ning rakendas tulemused võistluspurjetamise teenistusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles