Lauluväljakul maandunud helikopter ajas omaniku kurjaks: sugulastele külla minna saab ka taksoga! (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lauluväljak.
Tallinna lauluväljak. Foto: Erik Prozes

SA Tallinna Lauluväljaku haldusjuht on pahane, et läinud nädala pühapäeval maandus lauluväljakul väidetavalt omavoliliselt Oleg Sõnajala helikopter. «Sugulastele külla ja torti sööma minna saab ka jalgsi, takso või ühiskondliku transpordiga,» ütles ta.

Pühapäeval umbes kell 15 maandus Tallinna Lauluväljaku territooriumile helikopter. Õhusõidukist väljunud Oleg Sõnajalg suundus edasi Pirita tee äärsete elumajade poole, kirjeldas lauluväljaku haldusjuht Ivo Näro.

Kuna lauluväljak on kõigile jalutajatele kogu aeg avatud ja tuntud kui populaarne vabaaja veetmise koht, eriti nädalavahetusel, leidis Näro, et omavoliline helikopteri maandumine on ohtlik ja rikub õigust omandi kasutamisele. 

«Kas on see seaduslik, et iga suvaline lennumasina juht maandab oma masina meelejärgselt kellegi eraterritooriumile, selleks igasugust territooriumi valdaja luba omamata?» uuris Näro lennuametilt.

Ta nõuab lennundust reguleerivalt ametilt vastust, kas ja millistel asjaoludel on üldse õigus lauluväljakule maanduda. «Kui Tallinna Lauluväljak on meie teadmata määratud Tallinna piirkonna lennuväljaks, palume vabandust ning sulgeme oma territooriumi igasuguseks muuks maapealseks liikluseks,» on Näro irooniline.

Sõnajalg tunnistas maandumise üles

Ärimees Oleg Sõnajalg tunnistas, et möödunud pühapäeval maandus tema oma kopteriga lauluväljakul. «Olen sügavalt üllatunud, et see kedagi pahandas, sest meil on juba mitme aasta tagune kokkulepe lauluväljaku juhtkonnaga, et võime vajadusel nende territooriumile maanduda. Omajal ajal sai lauluväljaku esindajaga isegi võimalik maandumiskoht koos üle vaadatud,» ütles Sõnajalg BNS-ile. 

Ärimees tunnistas, et lauluväljaku poolne luba oli suusaõnaline, kuid ta oli veendunud, et see kehtib ka praegu. «Oleme varasematel aastatel korduvalt lauluväljaku maa-alale maandunud ja seni pole see probleeme kaasa toonud. Oleme kasutanud maandumiseks lauluväljaku peaväravast vasakule poole jäävat roheala ning enne maandumist oleme alati veendunud, et see ei ohustaks ühtegi inimest,» selgitas Sõnajalg, lisades, et ta kindlasti vabandab, kui pühapäevane maandumine kellelegi meelepaha põhjustas. 

Lennuamet: maandumiseks peab olema omaniku luba

Lennuameti üldosakonna juhataja Marelle Pihlak ütles, et neile on juhtumi kohta info edastatud ning hetkel käib asjaolude selgitamine.

Ta selgitas taustaks, et ärilise lennutegevuse puhul võib helikopter maandumiseks kasutada sertifitseeritud lennuvälja või kopteriväljakut. Sertifitseerimata platside kasutamine on lubatud, kui lennuamet on selleks välja andnud ühekordse loa.

Kui aga lennatakse erahuvides, siis sertifitseeritud platsi nõue puudub. Samas peab maandumiseks olema maaomaniku nõusolek ja tagatud peab olema lennuohutus. «Viimasel juhul on piloodi vastutus, et plats oleks piisava suurusega ning oleks tagatud ohutus ümbritsevatele isikutele ja varale,» ütles Pihlak. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles