Veel üks suur autotootja hülgab Brexiti kaoses Suurbritannia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti vastane protest 18. veebruaril Londonis.
Brexiti vastane protest 18. veebruaril Londonis. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Honda sulgeb Lääne-Inglismaal autotehase, mis võib tuua kaasa 3500 töökoha kadumise ja on järjekordne löök Brexitist häiritud Briti majandusele, edastas Briti meedia esmaspäeval. 

Sky News vahendas, et Jaapani autofirma teatab teisipäeval Swindoni tehase sulgemisest 2022. aastal. Honda toodab Londonist 115 kilomeetri kaugusel asuvas tehases Civicu mudeleid.

Honda keeldus esmaspäeval kuuldusi kommenteerimast. Tehase töötajaid esindav ametiühing Unite teatas, et uurib asja.

Kohalik parlamendisaadik Justin Tomlinson kinnitas tehase sulgemist Twitteri-säutsudes. Saadik ütles, et on rääkinud Hondaga ja firma otsus «tugineb globaalsetele trendidele ja mitte Brexitile, sest Euroopa turu jaoks tootmine viiakse 2021. aastal Jaapanisse».

Saadiku sõnul ei ole tehases enne 2021. aastat töökohtade kärpimist oodata.

Uudis tehase sulgemisest langeb ajale, kui Briti firmad esinevad aina tõsisemate hoiatustega kahju eest, mida toob selgusetus Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise ümber. ÜK peaks blokist lahkuma 29. märtsil, kuid riik ei ole seni heaks kiitnud lahkumislepet.

Ettevõtted hoiatavad majanduskaose eest, mis järgneks 45 aastat kehtinud kaupade vaba liikumise taganud lepete kadumisele. 

Selgusetuse tõttu on paljud firmad oma Euroopa peakontori Mandri-Euroopasse viinud, lükanud edasi investeerimisotsuseid ja varunud kaupa.

Varem sel kuul teatas Jaapani autofirma Nissan, et loobub plaanist rajada Sunderlandi uus autotehas.

Nissan teatas, et langetas otsuse «ärilistel põhjustel», kuid lisas, et «jätkuv selgusetus ÜK tulevastes suhetes Euroopa Liiduga ei aita meiesugustel firmadel tulevikuks valmistuda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles