Skandaalne Eesti juurtega riskikapitalist Steve Jurvetson asutab Räniorus uue äri

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steve Jurvetson Tallinna vanalinnas.
Steve Jurvetson Tallinna vanalinnas. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/EMF

Eesti päritolu Steve Jurvetson, kes pidi 2017. aastal panema seksuaalse ahistamise süüdistuste pärast ameti maha Ränioru riskikapitalifirmas Draper Fisher Jurvetson (DFJ), asutab uue riskikapitalifirma nimega Future Ventures.

51-aastane Jurvetson ja tema uus äripartner, 30-aastane Maryanna Saenko on kaasanud Future Venturesi fondi juba 200 miljonit dollarit. Jurvetson on kogunud Räniorus üksjagu tuntust sellega, et ta oli üks varajase staadiumi suurinvestoreid Elon Muski elektriautode firmas Tesla ja tema kosmoserakettide firmas SpaceX. 2017. aasta novembris lahkus ta Tesla nõukogust, kuid kuulub siiani SpaceXi nõukogusse.

Future Ventures hakkab Jurvetsoni äripartneri Saenko sõnul investeerima varajase staadiumi idufirmadesse, mis arendavad välja keskkonnasõbralikke transporditehnoloogiaid ja uusi toidutehnoloogiaid. Saenko ise on DJF endine partner, kes spetsialiseerub robootikale. Teade 200 miljoni kogumisest tuleb 15 kuud pärast seda, kui Jurvetson astus tagasi oma eelmiselt tööpostilt.

2017. aasta oktoobris postitas Jurvetsoni endine tüdruksõber Keri Kukral Facebookis, et DFJs vohab naiste diskrimineerimine ja ahistamine. Firma tunnistas järgmisel päeval, et nad on uurinud Jurvetsoni vastu esitatud «kaudseid süüdistusi» juba suvest saadik, kuid ei täpsustanud, mida täpselt uuritakse. Kaks nädalat hiljem lahkus Jurvetson ettevõttest.

Hiljem ütles anonüümne allikas meediale, et Jurvetson oli DFJ uurimise käigus firmale korduvalt valetanud ja partnerid hääletasid ta ühel häälel välja. Jurvetson oli valetanud just naisi puudutava käitumise suhtes. Uurimise tulemustega võib tutvuda siin.

Jurvetson tunnistas väljaandele The Wall Street Journal, et süüdistused põhinesid tema oskamatusel käituda kohtingutel. Samuti ei osanud ta enda sõnul käituda lahkuminekute puhul ja tundis ennast sellistel puhkudel alati äärmiselt ebakindlalt. Jurvetsoni endine tüdruksõber Kukral on hiljem väitnud, et mees pidas abielu kõrvalt mitut erinevat kõrvalsuhet ja tema oli üks neist.

Jurvetsoni maine sai taas kahjustada 2018. aastal, kui välja tuli raamat nimega «Brotopia,» mis kirjeldas Ränioru naisi diskrimineerivat meestekultuuri. Raamatu üks peatükk kirjeldab Jurvetsoni korraldatud seksipidu, mille käigus tarbiti ka narkootikume. Peol viibis muuhulgas ka Elon Musk, kes hiljem tunnistas, et tema küll mingit seksi ei näinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles