Minister maalib sünge pildi: alkoaktsiisi langetamine tõstaks kuritegevust ja vägivalda (65)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Sikkut. FOTO: Eero Vabamägi
Riina Sikkut. FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Tervise- ja tööministri Riina Sikkuti sõnul oleks alkoholiaktsiisi langetamine ohtlik samm, kuna suurendaks väga tõenäoliselt kuritegevust, vägivalda, haigestumist ja suremust ega tooks eelarvesse oodatud raha.

Sikkut esitas oma seisukoha viie riigikogu Isamaa saadiku eelnõule, millega oleks langetatud õlleaktsiisi kaks korda ehk Läti tasemeni. Sellega lootsid saadikud vähendada vilgast Läti piirikaubandust. Alkoholiaktsiisi on lubanud langetada ka reformierakond, lisaks on sellest aastaid rääkinud rahandusminister Toomas Tõniste. 

Sikkut aga arvab, et see pole hea mõte, kuna ajalugu on näidanud, et alkoholi hinna suhteline langus sissetulekusse on toonud kaasa tarbimise ja seeläbi tervisekahjude kasvu.

Minister tõi näite aastast 2004, mil Euroopa Liidus kaotati kvoodid eraviisiliselt üle piiri toodavale alkoholile ning nii Soome kui Rootsi elanike jaoks avanes võimalus tuua piiramatus koguses alkoholi madalama hinnatasemega naaberriigist, näiteks Eestist.

Soome vähendas alkoholiaktsiisi kolmandiku võrra. Tulemusena tõusis alkoholimüük Soomes 7 protsenti, millele lisandus veel Eestist sissetoodud alkohol, mis paisutas kogutarbimist 12 protsenti.

«Alkoholisurmade arv tõusis aastaga 19 protsenti ning kolme aastaga kolmandiku võrra,» kirjeldas Sikkut. «Sealjuures toimus plahvatuslik piirikaubanduse kasv Soome lõunapiiril, aktsiisilangetused ei suutnud seda ära hoida ega prognoositust oluliselt.»

Rootsi seevastu Sikkuti sõnul samal ajal muudatusi ei teinud. «Ka Rootsis osutus piirikaubandus suureks probleemiks, sissetoodud alkohol moodustas tippajal üle kümnendiku kogu ärajoodavast alkoholist ning aktsiisitulud langesid. Küll aga ei suurenenud tarbimine ega alkoholist tingitud tervisekahjud,» ütles ta.

«Seega, alkoholiaktsiisi langetamine suurendab väga tõenäoliselt alkoholist tingitud kahjusid – kuritegevust, vägivalda, haigestumist ja suremust – ning ei too loodetud majanduslikku tulu,» ütles minister.

Rahandusministeerium võttis läinud nädalal kokku möödunud aasta maksulaekumised, kust selgub, et alkoholiaktsiisi puudujääk oli tervelt 101 miljonit eurot. Möödunud aastal kogunes riigieelarvesse 231,8 miljonit eurot alkoholiaktsiisi. Seadusesse oli kirjutatud aga 332,7 miljonit eurot.

Kommentaarid (65)
Copy
Tagasi üles