Heade töökäte põud viib kohaliku töösturi Vietnamisse (10)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hekotek avas põlenud tootmishoone uuesti. Heiki Einpaul
Hekotek avas põlenud tootmishoone uuesti. Heiki Einpaul Foto: Raul Mee

Masinaehitusfirma Hekoteki juhi Heiki Einpauli sõnul on Eestis vaba tööjõu leidmine üha keerulisem, mistõttu viib ta osa firma tootmist Vietnamisse, kus töökäsi rikkalikult.

«Tellimuste arv on praegu rekordiline, kuid selge on see, et laienemisplaane pidada ei saa,» sõnas Einpaul Postimehele. Laienemine tähendaks ligikaudu 20 töötaja palkamist, kuid head tööjõudu Eestis ei leia. Seetõttu vaatab Hekotek laienemiseks välismaale.

«Suuname tootmise sinna, kus tööjõudu on. Meil on päris palju projekte Venemaal ja suur objekt Vietnamis. Kaalume viia osa toomisest sinna,» rääkis ta. Hekotek on proovinud ka Ukraina tööjõudu kasutada, kuid ka see lahendus pole Einpauli sõnul nii lihtne.

Möödunud aasta augustis kirjutas BNS, et Hekotek tarnib Vietnami firmale Biomass Fuel Vietnam puidugraanulitehase seadmeid, lepingu väärtus on üle 13 miljoni euro. Seadmekomplekti transport peaks algama 2019 aasta kevadel ning kogu kompleksi valmimistähtaeg on 2019. aasta lõpus.

Einpaul jätkas aga välistööjõu teemal. «Omad töötajad meeldivad meile rohkem, aga tööjõu liikumine võiks ikkagi vabam olla. Me ei ole kunagi olnud selle vastu, et välismaalt toodud spetsialistile peab maksma Eesti keskmist palka või isegi kahekordset palka. See ei ole probleem. Kuid tõkked on ees ja kvoot saab juba aasta alguses täis. Nüüd otsitakse võimalusi, kuidas sellest mööda hiilida,» rääkis Einpaul.

Hekotekil on tütarettevõte Venemaal ja seal käib värbamine, sest töötajate leidmine on perspektiivikam. «Kui siin tööjõudu ei ole, siis hakkavad tööstusettevõtted välismaa poole vaatama. Kui tootmise välismaale viimise idee süveneb, siis seda mõtteviisi on juba keeruline ümber pöörata,» rääkis ta. Einpaul toob näiteks alkoholiaktsiisi tõusu – isegi kui aktsiis varasemale tasemele langetada, on inimeste ostuharjumused juba muutunud ning Läti piiri ääres jäävad nad endiselt käima. Sama on ettevõtetega.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles