Eesti börsifirma takerdus Bulgaaria bürokraatia okastraati

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Sild.
Tarmo Sild. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Börsil noteeritud kinnisvarafirma Arco Vara müük jäi mullu kiduraks ja ettevõte langes poole miljoni eurosesse kahjumisse. Üheks põhjuseks takerdumine Bulgaaria pealinna bürokraatia okastraati.

«Arco Vara ebaõnnestunud neljas kvartal lõpetas ebaõnnestunud 2018. aasta. Aasta käigus ei jõudnud me müügikõlbulikuks teha ühtegi arendusprojekti,» ei hoia Arco Vara juht Tarmo Sild pettumust tagasi. Arco Vara müügitulu kahanes pea kolm korda 6,6 miljonile eurole ja ettevõte teenis 500 000 eurose kahjumi.

Sild ütles, et kahjum tuli sellest, et nad ei suutnud realiseerida Bulgaaria pealinnas Sofia Iztok Parkside projekti kinnisvaraprojekti. «See jäi oodatud kiirusega realiseerimata, kuna takerdusime sellega Bulgaaria bürokraatia okastraati,» kirjeldas Sild.

Kuna ehitustööd on praktiliselt lõppenud, peaks lahendus Silla sõnul saabuma aasta teises pooles, mil saadakse kasutusluba ja saab hakata kortereid välja müüma.

Samuti soovib Arco 2019. aasta lõpuks realiseerida Eestis Kodulahe 2. etapi korterelamu, millest tänaseks on kaks kolmandikku välja müüdud. «Koos Madrid Blvd hoone 100% rentnikega täituvusega ootame seega 2019. aastalt rendi- ja müügitulu üle 20 miljoni euro ja puhaskasumit üle 2 miljoni euro.»

Finantsiline anoreksia

Sild tõdes, et möödunud aastal olid nii tulu- kui kulupool äärmiselt õhukesed. «Osundaksin eraldi ainult kahte asja. Esiteks, silmnähtava finantsilise anoreksia tingimustes on grupp jätkuvate tegevusvaldkondade osas ärikasumis ning kahjumisse viisid ta jooksvad intressikulud, mis on eelkõige seotud Madrid Blvd hoonet finantseeriva pangalaenuga,» rääkis ta.  

«Teiseks, meie maapank ja sularahapositsioon üle 2 miljoni euro on muutumatult head ning piisavad nii pooleliolevate arenduste lõpetamiseks kui ka uute käivitamiseks 2019. aasta vältel, kui turukonjunktuur ja bürokraatia okastraat nii Eestis kui Bulgaarias seda võimaldavad,» avaldas ta lootust.

Kinnisvaraarendaja Arco Vara müüs möödunud aasta 12 kuuga kokku 12 korterit, kolm äripinda ja kaks hoonestamata kinnistut. 2017. aasta sama ajaga müüdi 117 korterit, kaks äripinda ja kuus hoonestamata kinnistut.

Ettevõtte 2018. aasta neljanda kvartali müügitulu oli 1,3 miljonit eurot, mida on 6,2 korda vähem kui tunamullu. Ettevõtte 2018. aasta neljanda kvartali ärikahjumiks kujunes 100 000 eurot ja puhaskahjumiks 200 000 eurot.

Kontserni laenukoormus tõusis 2018. aasta 12 kuuga 4,5 miljoni euro võrra 14,2 miljoni euro tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles