Airbus lõpetab maailma suurima reisilennuki tootmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Airbus A380.
Airbus A380. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Prantsuse lennukitootja Airbus teatas neljapäeval, et lõpetab 2021. aastal maailma suurimate reisilennukite A380 tootmise, kuna pole leidnud neile piisavalt ostjaid.

Kahekorruselise A380 esmalend toimus 27. aprillil 2005 Toulouse'is, esimene kommertslend aga 25. oktoobril 2007 Singapurist Sydneysse. Standardvariandis on selles lennukis 555 kohta.

Airbus teatas, et kuna lennukite peamine klient Emirates on tellimusi vähendanud, «ei ole väga palju A380 tellimusi ja seega ka alust tootmist jätkata».

Otsus võib mõjutada umbes 3500 töökohta. Airbusi teatel tõi A380 projekt lennufirmale 463 miljonit eurot kahju. Samuti valmistutakse nüüd ka häireteks tootmises, mille võib kaasa tuua leppeta Brexit.

Tootmise lõpetamisest võidab eelkõige Airbusi USA rivaal Boeing ja see on Airbusile sümboolne löök.

Kui A380 projektiga välja tuldi, lootis Airbus, et sellega surutakse turult välja tänavu 50. aastapäeva tähistavad Boeingu 747 lennukid ja tuuakse lennundusse revolutsioon.

Selle asemel olid lennufirmad aga kuluka lennuki ostmise osas ettevaatlikud, osalt kuna lennujaamad pidid lennuki suuruse tõttu rajama uusi maandumisradasid ja ümber ehitama reisiterminale.

«See otsus oli meile valus,» ütles tegevjuht Tom Enders. «Me panime selle alla palju tööd, palju ressursse, palju higi... Kuid me peame olema realistlikud.»

Kurbusest teatas ka lennukite suurim klient, Dubai pikamaalennufirma Emirates, mille lennupargist A380 suure osa moodustab.

Neljapäeval teatas Emirates ka, et sõlmis Airbusiga 21,4 miljardi dollarise leppe, millega vähendati A380 lennukite tellimusi neljateistkümnele ja ostetakse laiakerelisi A350 lennukeid ja väiksemaid A330 lennukeid.

Airbus teatas neljapäeval veel, et mullu kasvas firma kasum 29 protsenti 3,1 miljardi euroni. Selleks aastaks prognoosib lennukitootja sarnast tulemust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles