Trumpi tariifid tõid USA kohvritesse võimsa rahasumma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Michael Reynolds/SIPA / Michael Reynolds/SIPA

Tariifid, mille USA president Donald Trump eelmisel aastal kehtestas, tõid eelarveaasta esimeses kvartalis ehk oktoobrist detsembrini USA riigieelarvesse üheksa miljardit lisaeurot, kuid eelarve puudujääk oli sellele eelnenud aasta sama ajaga võrreldes 41,8 protsenti suurem.

Föderaaleelarve puudujääk oli oktoobrist detsembrini 318,9 miljardit dollarit. Aasta varem oli näitaja samal perioodil 225 miljardit dollarit. Riigieelarvesse laekus 771,2 miljardit dollarit ja kulusid oli 1,09 triljonit dollarit, teatas rahandusministeerium kolmapäeval. 

Kasvu taga on hüppeliselt tõusnud kulutused tervishoiule ja riigikaitsele ning riigivõla intressi tõus 18 miljardi dollari võrra.

Riigivõlg kerkis käimasoleval veebruaril rekordilise 22 triljoni dollarini.

Maksutulu tõusis kolme kuuga 0,2 protsenti, mis peegeldab 2017. aastal heaks kiidetud maksukärpeid. 

Eelarveraportist nähtub, et üksikisikutelt laekus makse oktoobrist detsembrini aasta varasemaga võrreldes üks protsenti vähem. Äriühingutelt laekus makse 18 protsenti vähem.

Trumpi valitsuse sõnul tõstavad kärped maksutulu, sest inimestele kätte jäänud tulu hoogustab majanduskasvu. Erasektori ökonomistide hinnangul aga kärbete mõju peatselt hääbub, majanduskasv hakkab taas aeglustuma ning lõppastmes riik kaotab maksutulu.

Kongressi eelarveamet ennustab, et eelarve puudujääk kasvab tänavu 897 miljardi dollarini. Mullu oli see 779 miljardit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles