Mart Laar: Ardo Hanssoni suurtesse saabastesse on uuel keskpanga presidendil raske astuda

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga uus president.
Eesti Panga uus president. Foto: Sander Ilvest

Eesti Panga nõukogu esimees Mart Laar ütles, et Madis Müllerini jõudmiseks kulus nõukogul mitu hääletusringi, sest kõik kandidaadid olid väga tugevad.

Eesti Panga nõukogu valis tänasel salajasel hääletusel keskpanga järgmise presidendi kandidaadiks senise asepresidendi Madis Mülleri. Panga presidendiks kandideerisid veel Robert Kitt ja Märten Ross. 

Laar ütles, et Eesti Panga nõukogu loodab, et tulevane president juhib keskpanka tugevalt ja kindlalt edasi nii Eestis kui kogu Euroopas. Laar tänas kõiki kandidaati. «Võistlus oli väga tugev, asjalik ja huvitav. Valikut arutati väga pikalt,» lisas ta.

Müller oli tema sõnul väga tõsiseltvõetav kandidaat ning nõukogu oli tema valiku osas konsensuslik. Kuid Müllerini ei jõutud lihtsalt ning selleks kulus mitu hääletust. «Oh ma ei oska enam lugedagi. Kolm kuni neli ja lisaks veel vahevoorud,» ütles Laar.

Tema sõnul olid kõigil kandidaatidel omad tugevad küljed ning nende vaated keskpanga töö osas olid väga sarnased. «Raske on leida erisusi, kõik kandidaadid olid väga informeeritud Eesti Panga tööst ja tegemistest,» ütles Laar. 

Nõukogu toetuse saanud presidendi kandidaat Madis Müller peab järgmiseks läbima kolm kuud kestva kaitsepolitsei julgeolekukontrolli. Pärast julgeolekukontrolli lõppemist tutvub nõukogu kogutud andmetega ja võib teha riigi presidendile ettepaneku nimetada Müller järgmiseks Eesti Panga presidendiks. Eesti Panga president on ühtlasi Euroopa Keskpanga nõukogu liige.

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni viimane tööpäev on 6. juunil. Seaduse kohaselt on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles