Mikko: meestekeskne põhiseaduskomisjon vilistas palgalõhe eelnõu maha (4)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naiste marss Tallinnas, mis muuhulgas võitles ka soolise palgalõhe vastu.
Naiste marss Tallinnas, mis muuhulgas võitles ka soolise palgalõhe vastu. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas eile maha hääletada seaduseelnõu, millega taheti vähendada naiste ja meeste palgalõhet avalikus sektoris.

Sotsiaaldemokraat Marianne Mikko sõnul tähendab komisjoni otsus seda, et riigikogu praegune koosseis ei jõua eelnõu seadusena vastu võtta. 

Sotsid ja Keskerakond toetasid eelnõu suurde saali viimist, kuid Isamaa ja Reformierakond olid sellele vastu. «Kahjuks on nii, et vaid meestest koosnev põhiseaduskomisjon vilistas sellele, et Eestis valitseb Euroopa Liidu sügavaim sooline palgalõhe ja et meestega võrdväärset tööd tegevatele naistele makstakse pahatihti väiksemat palka.»

Läinud aasta sügisel arutas riigikogu esimesel lugemisel soolise võrdõiguslikkuse seaduse muudatusi, mis jõustudes oleks andnud tööinspektsioonile õiguse teha avalikus sektoris järelevalvet võrdse palga põhimõtte järgimise ja rakendamise üle.

Samuti pakub eelnõu Mikko sõnul varasemast mugavamaid lahendusi soolise palgalõhe analüüsimiseks ja vähendamiseks. «Kui mehed ja naised saavad võrdse töö eest võrdset tasu, siis võidab sellest kogu ühiskond. Soolise palgalõhega ei saa ega tohi leppida,» lisas Mikko.

Eelnõu teisele lugemisele ehk sisuliselt ka lõpphääletusele saatmise poolt olid komisjoni istungil Jevgeni Ossinovski ja Keskfraktsiooni saadikud.

Põhiseaduskomisjoni kuuluvad Jüri Adams, Peep Aru, Helmut Hallemaa, Mihhail Korb, Lauri Luik, Jaak Madison, Jevgeni Ossinovski, Hanno Pevkur, Marko Pomerants ja Tiit Terik.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles