Eesti vilistab Brüsseli vaenuõhutusnõudele (14)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Ardi Truija/Eesti Meedia/scanpix Baltics

Eesti võimud on otsustanud avalikult tagasi lükata Euroopa Komisjoni ettepaneku kõikidele liikmesriikidele kriminaliseerida internetis leviv vaenuõhutus ehk vihakõne.

«Eestis ei ole vihakõne kriminaliseeritud ja justiitsministeerium seda teha ka ei plaani,» ütles justiitsminister Urmas Reinsalu vastuseks Postimehe küsimusele, mis on saanud sellise süüteo kriminaliseerimise kavatsusest. Veel nädala alguses rippus justiitsministeeriumi veebilehel vihakõne kriminaliseerimise plaan must valgel üleval. Postimehe huvitundmise peale andis Reinsalu aga korralduse see veebilehelt maha võtta. Reinsalu leiab nimelt, et Eesti kehtiv õigus on piisav ja mingit eraldi vaenuõhutuse karistamise õigust Eesti ühiskond ega õigusruum ei vaja.

Euroopa Nõukogu võttis juba 2008. aastal vastu raamotsuse, milles räägitakse teatud rassismi ja ksenofoobia vormide ja ilmingute vastu võitlemisest kriminaalõiguse vahenditega. Selles nähti ette ELi riikide õigus- ja haldusnormide sellekohast lähendamist ning muu hulgas rõhutati vajadust kriminaliseerida internetis leviv vaenuõhutus.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles