Legendaarne Eesti Telekom 20: kauplemise esimeste minutitega teeniti tuhandeid eurosid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Telekomi juhatuse esimees Toomas Sõmera ning teede- ja sideminister Raivo Vare 25. jaanuaril 1999 Olümpia hotelli konverentsikeskuses pärast akstiamüügi väljakuulutamise pressikonverentsi.
Eesti Telekomi juhatuse esimees Toomas Sõmera ning teede- ja sideminister Raivo Vare 25. jaanuaril 1999 Olümpia hotelli konverentsikeskuses pärast akstiamüügi väljakuulutamise pressikonverentsi. Foto: Peeter Langovits

Eesti Telekomi aktsiate kauplemise esimesed minutid Tallinna börsil olid nii rajud, et tuhandete aktsiaid märkinute investeeringute väärtus kasvas hoobilt sadade kuni tuhandete eurode võrra. Enam kui 8000 inimese vara suurenes kokku 15 miljoni euro võrra. Keskmine palk oli toona umbes 250 eurot kuus ehk 3000 eurot aastas.

Näiteks üks Hansapanga asutajaid Rain Lõhmus sai mõne minutiga umbes 64 000 euro ehk miljoni krooni võrra rikkamaks, Tartu ärimees Neinar Seli rikastus 71 000 euro ja praegune pesuärimees Indrek Rahumaa pea 100 000 euro võrra. Nemad olid kolm enim telekomifirma aktsiaid märkinud Eesti investorit.

Esimestel kauplemisminutitel hüppas väärtpaberi hind võrreldes aktsiate avaliku esmaemissiooni hinnaga (IPO), mis oli 85 krooni (5,43 eurot) aktsia, 55,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles