Aegunud kuupäevaga relakakettad võivad olla eluohtlikud

Maria Joost
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv, toode ei ole seotud loos toodud juhtumitega.
Pilt on illustreeriv, toode ei ole seotud loos toodud juhtumitega. Foto: tootja

Tööinspektsioon on tarbijakaitseametile ja tehnilise järelevalve ametile esitanud palve kontrollida kõiki tööriistapoode, et tuvastada müüdavaid aegunud kuupäevaga lõike- ja lihvimiskettaid.

Palve taga on 37 kümne aasta jooksul juhtunud tööõnnetust, kus purunes ketaslõikuri ketas. Kahel juhul neist lõppes õnnetus surmaga. Ühel puhul oli lõunapausilt naasnud töötaja alustanud järgmiste detailide ettevalmistamist kasutamiseks. Töö tegemiseks kasutas ta nurklihvijat, millelt oli eemaldatud kaitse. Detaile lihvides purunes aga relaka ketas ja üks kettaosa tungis töötajale otse südamesse. Kohale kutsutud kiirabi fikseeris töötaja surma.

Purunenud ketas võib põhjustada ka raskeid tööõnnetusi. Näiteks lõikas üks töötaja ketaslõikuriga valtsitud toru, ketaslõikuri ketas kiilus kinni ja läks katki. Ketta tükk lendas näokaitse sirmi alt sisse ja vigastas töötaja parema lõualuu piirkonda.

Tööinspektsiooni sõnul on tööõnnetuste kontrollimise käigus andnud tööandjad mõista, et tööriistakauplused müüvadki kettaid, mille «parim enne» on möödunud, kuid ketaste juures asjakohane teave puudub. Üks tööandja esitas tööinspektsioonile ka tšeki soetatud ketta kohta, mille «parim enne» oli möödas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles