Erametsakeskus: mullu püstitati puiduturul uued hinnarekordid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2018 oli metsaomanikele erakordselt hea aasta
2018 oli metsaomanikele erakordselt hea aasta Foto: Marianne Loorents

 Möödunud aasta oli metsaomanikele erakordselt hea aasta, mil püstitati uued hinnarekordid kõikides puidusortimentides ning ka aasta keskmised hindad olid metsaomanike jaoks väga head, selgub Erametsakeskuse 2018. aasta neljanda kvartali puiduturu ülevaatest.

«2018. aasta oli parim aasta metsaomanikele puiduhindade osas. Erametsa hinnastatistikat on peetud 11 aastat ja aasta keskmised hinnad olid 2018. aastal kõigil sortimentidel kõrgeimad. Ka RMK hinnad olid parimate aastate seas,» kirjutab OÜ Tark Mets metsandusekspert Heiki Hepner ülevaates.

Metsandusekspert tõdeb, et hindadel enam väga ruumi kuhugi kasvada ei ole, kuid samas ei tähenda see tema sõnul seda, et kaasneks kiire hinnalangus.

Siiski võib mitme sortimendi juures eeldada mõningast korrektsiooni allapoole. Palju sõltub Hepneri sõnul sellest, missugune tuleb talve teine pool, mida teeb majanduskasv ja kuidas läheb Põhjamaade tselluloositehastel.

«Eelmise aasta pikk, soe ja põuane suvi on mitmel pool soodustanud kooreüraskite levikut ja on oht, et 2019. aasta võib selles osas märkimisväärselt negatiivseks osutuda. Euroopas on mitmes riigis prognoositud 2019. aastaks suurt üraskite kahjustuste levikut. See toob kindlasti kaasa lisaks puidu väärtuse kaole, ka hinnalanguse odavamate sortimentide osas,» selgitas metsandusekspert.

Hepner lisas, et potentsiaalse raiemahtu piiramisega võib omakorda kaasneda turul turbulents. «Viimasel poolel aastal on paljud erakonnad rääkinud, et tuleks raiemahtu piirata. Kui pärast valimisi peaks selline punkt koalitsioonileppesse jõudma, võib see kaasa tuua raiemahu lühiajalise kiire kasvu ja ebastabiilsuse puiduturul,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles