AFP: Prantsusmaa ja Saksamaa jõudsid Nord Stream 2-s kompromissile (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 torud.
Nord Stream 2 torud. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Prantsusmaa ja Saksamaa jõudsid kompromissile, mis lubab Berliinil jääda peamiseks läbirääkijaks Venemaaga peetavatel kõnelustel gaasijuhtme Nord Stream 2 üle, nähtub kokkuleppe mustandist.

Riigid leppisid kokku, et tagatakse reeglite täitmine «selle liikmesriigi territooriumil ja territoriaalmeres, kuhu paigutatakse esimene ühenduspunkt». Selleks riigiks on Saksamaa.

Prantsusmaa teatas neljapäeval, et toetab Euroopa Liidu gaasidirektiivi laiendamist kolmandast riikidest tulevatele gaasitorudele, mille hulgas on Venemaad ja Saksamaad ühendav Nord Stream 2. See tähendaks EL-i kontrolli gaasijuhtme üle.

Nüüd leppisid Prantsusmaa ja Saksamaa aga kokku, et kontrolli hakkab teostama Saksamaa kui torujuhtme esimese ühenduspunkti asukoht.

Mustandis on muudetud varasemat sõnastust, öeldes, et EL-i reegleid gaasiimpordile rakendatakse «liikmesriikide territooriumil» ja/või «liikmesriigi territoriaalmeres».

Mustand esitati Brüsselis EL-i riikide esindajatele, kes parasjagu arutavad ühenduse gaasituru reeglite laiendamist avamere torujuhtmetele.

Saksamaa ei toeta gaasidirektiivi laiendamist, sest see võib Berliini hinnangul avaldada mõju Nord Stream 2-le.

Nord Stream 2 vastu on paljud Kesk- ja Ida-Euroopa riigid, eriti Ukraina, aga ka USA, keda häirib asjaolu, et see suurendab Euroopa sõltuvust Vene gaasist.

Nord Stream koos Musta merd läbiva TurkStreamiga võib luua olukorra, kus Venemaa saab Euroopale gaasi tarnides minna Ukrainast mööda. Sellega kaotaks Moskva uus vastane Kiiev transiidist saadava tulu ja strateegiliselt tähtsa taristu.

Mustandis käsitleti ka seda probleemi. «Peame selles vaimus (gaasi)direktiivi asendamatult vajalikuks viljakateks aruteludeks Ukrainat läbiva gaasitransiidi tuleviku kohta,» öeldi dokumendis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles