OPEC soovib Venemaaga ametlikku partnerlust

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OPECi peakorter Viinis.
OPECi peakorter Viinis. Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik/Scanpix

Saudi Araabia ja selle Pärsia lahe äärsed liitlased on tegemas Venemaale ettepanekut luua ametlik partnerlus eesmärgiga kujundada ühiselt naftaturgu, kirjutab The Wall Street Journal viidates Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) ametnikele.

Kui Venemaa ettepaneku vastu võtab, muudab see naftakartelli ja -turgu oluliselt.

Taoline allianss võiks luua nafta hinnale taseme, millest allapoole see ei lange. See on ühest küljest vastuolus USA president Donald Trumpi eesmärgiga alandada enne järgmisel aastal toimuvaid presidendivalimisi bensiini hinda USAs, aga teisalt on see kasulik USA kildanaftatootjatele, mis aitaks suurendada Ameerika Ühendriikide energiasõltumatust. USA on aga kahandanus naftakartelli mõjujõudu naftaturul.

OPECi ettepanek muudaks kartelli senist koostööd naftatootjatega grupiga, mille juhtriigiks on Venemaa, kuhu kuuluvad mitmed endise Nõukogude Liidu liiduvabariigid ja Mehhiko.

Ettepaneku vastu on terve rida OPECi liikmesriike eesotsas Iraaniga, sest nad kardavad, et Saudi Araabia ja Venemaa hakkavad alliansis domineerima.

Kaks gruppi on teinud viimastel aastatel tihedat koostööd, viimati otsustati ühiselt tootmismahtusid piirata eelmise aasta detsembris.

OPECi liikmesriigid ja Venemaa asuvad alliansi loomise ettepanekut arutama järgmisel nädalal Viinis. Naftaministrid loodavad, et leping saab lõpliku kuju aprillis.

Igasugune Saudi Araabia ja Venemaa allianss kergitab ilmselt nafta hinda. Saudi Araabial eelarvetasakaalu saavutamiseks peaks naftabarrel maksma vähemalt 80 dollarit. Täna hommikul oli Brenti nafta hind 61,77 dollarit barrel, peamiselt USAs kaubeldav WTI (West Texas Intermediate) hind oli 53,52 dollarit barrel.

Ettepaneku kohaselt jätkab OPEC regulaarseid kohtumisi, kus lepitakse kokku tootmismahtudes ning koos Venemaa juhitud grupiga monitooritakse kokkulepitu elluviimist. Dokumendi mustandi kohaselt kehtiks koostöö kuni kolm aastat ning see ei ole juriidiliselt siduv.

Teheran soovib, et koostöö Venemaaga toimuks ühekordselt ja ainult erakordsetel asjaoludel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles