Vaid 500 kcal päevas: ümberilmapurjetaja Randmaa kaotab kiiresti kehakaalu

Jaano Martin Ots
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uku Randmaa enne võistluse starti 2018. aasta suvel. Jahi kitsad olud tulevad fotol esile. Randmaa seab parasjagu üles meremehe voodit - valge palakas hoiab tugeva lainetuse korral sängist välja kukkumise eest.
Uku Randmaa enne võistluse starti 2018. aasta suvel. Jahi kitsad olud tulevad fotol esile. Randmaa seab parasjagu üles meremehe voodit - valge palakas hoiab tugeva lainetuse korral sängist välja kukkumise eest. Foto: Madis Vaikmaa
  • Uku Randmaal hakkab toiduvaru lõppema, purjetada on jäänud ligi kuu
  • Randmaad kimbutab Atlandil ka tuulevaikus, pühapäeval läbis ta vaid 4 miili
  • 23. jaanuaril kaotas Randmaa katsel kala püüda oma viimase landi
  • Üle 10 kg kaotasid kehakaalu ka võistluse 1. ja 2. kohal lõpetanud purjetajad

Ümberilma purjetamise võistlusel Golden Globe Race 3. positsioonil purjetaval eestlasel Uku Randmaal hakkab toiduvaru lõppema, lisaks kimbutab teda tuulevaikus, teatas ta oma viimasel sideseansil. Kui Randmaal kala püüda ei õnnestu, peab ta järgnevad neli nädalat toime tulema 500 kilokaloriga päevas. 

Eestlane Uku Randmaa hoiab ümber maailma soolopurjetamise võistlusel kolmandat positsiooni, tal on jäänud seilata 3100 meremiili ning soodsate ilmaolude korral võiks ta Prantsusmaal finišeerida 7 märtsi paiku. 

Viimasel sideseansil võistluse korraldajatega teatas Randmaa tagasilöökidest. Tema jaht on jõudnud Atlandi ookeani troopilisse tuulevaiksesse piirkonda ning ta läbis pühapäeva jooksul vaid 4 meremiili. See on andnud Randmaa konkurendile, neljandal kohal purjetavale ameeriklasele Istvan Koparile võimaluse vahemaad vähendada ning asuda taas võitlusse kolmanda koha pärast. Hetkel jääb Kopar Randmaast maha 400 meremiili, kuid arvestades võistluse lõpuni jäänud vahemaad ei ole Uku edu enam kindel.

Lisaks raporteeris Randmaa, et tal on järel vaid 29 kuivtoidupakki ning umbes sama kogus kiirsuppe. Tema tõenäolist finišeerimise aega arvestades tähendab see, et Randmaa võib endale lubada vaid umbes 500 kilokalori jagu toitu päevas. Seda on umbes neli korda vähem kui täiskasvanud mees tavapäraselt vajaks ning kuigi näljasurm purjetajat ei ähvarda, tähendab kuuajaline purjetamine sellise energiakogusega tugevat kaalukaotust.

Kaalu kaotasid ka Golden Globe võistluse võitnud Jean-Luc van den Heede (11 kg) ja teisena finišeerinud Mark Slats (18 kg). 

Varem on Uku Randmaa teatanud katsetest püüda kala, kuid need on ebaõnnestunud. Tõenäoliselt olid näkanud kalad liiga suured ning nende pardale tõmbamise asemel pidi purjetaja leppima kalastusvahendite purunemise ja lantide kaotamisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles