Venemaa majanduskasv osutus oodatust suuremaks (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva, Kreml 2. veebruaril.
Moskva, Kreml 2. veebruaril. Foto: MLADEN ANTONOV / AFP

Venemaa majandus kasvas eelmisel aastal 2,3 protsenti, mida oli rohkem, kui ennustasid valitsus ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF), selgus esmaspäeval avaldatud Vene statistikaameti andmeist.

Venemaa majanduskasv kiirenes 2017. aasta 1,6 protsendilt ning ületas majandusministeeriumi prognoosi, mis oli 1,8 protsenti. IMF ennustas Venemaale 2018. aastaks 1,7-protsendist kasvu.

Vene majandus 2015. ja 2016. aastal kahanes.

Statistikaameti andmeil oli Venemaa sisemajanduse kogutoodang (SKT) eelmisel aastal 103,6 triljonit rubla (1,38 triljonit eurot). Muu hulgas kasvas hotelli- ja restoranisektor, mis lõikas kasu jalgpalli maailmameistrivõistluse võõrustamisest.

Majandusministeerium ennustas algselt 2,1-protsendist kasvu, kuid USA sanktsioonide mõju hindamise järel vähendas selle 1,8 protsendile.

Kasv oli jõuline ehitussektoris – 5,3 protsenti. See oli üks põhjustest, miks SKT kasv oli oodatust suurem. Ehitussektori kasvu taga olid suured taristuprojektid nagu nafta- ja gaasirajatised ning Novateki uus veeldatud maagaasi tehas Siberi põhjaosas, lisas majandusministeerium.

Novatek on üks Venemaa suurimaid maagaasitootjaid.

Viimased arvud näitavad, et Venemaa on teinud «märkimisväärseid tõususuunalisi muutusi» kvartaalsetes kasvunumbrites eelmise aasta esimeses pooles, teatas Londonis asuv ühendus Capital Economics.

Ühenduse sõnul viitavad andmed, et Venemaa kasvu haripunkt on möödas ning kasvab 2019. aasta jooksul keskmiselt kaks protsenti ning 2020. aastal 1,3 protsenti.

Kuigi Venemaa majandus on president Vladimir Putini võimuaja halvima majanduskriisi selja taha jätnud, siis on kasvunumbrid Kremli kuulutatud sihtidest jätkuvalt palju väiksemad.

Eelmisel aastal teatas Putin, et soovib oma neljandal ametiajal ehk 2018.–2024. aastal neljaprotsendist majanduskasvu aastas.

Mullu presidendikampaania ajal lisas ta, et tahab vähendada vaesuses elavate inimeste arvu poole võrra ning suurendada 2025. aastaks SKTd elaniku kohta 50 protsenti. See nõuaks iga aasta neljaprotsendist majanduskasvu.

Venemaa keskpank ennustab 2018.–2020. aastale 1,5- kuni 2-protsendist kasvu ning ärgitab valitsust tegema majanduse mitmekesistamiseks struktuurireforme.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles