Elu pärast Facebooki

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebookil täitub täna 15. tegutsemisaastat. 
Facebookil täitub täna 15. tegutsemisaastat. Foto: Niall Carson

Tõenäoliselt ei osanud 20-aastane Mark Zuckerberg 2004. aastal oma ühiselamutoas Facebooki internetti paisates oodata, et peab 14 aastat hiljem andma Ameerika Ühendriikide senati ees tunnistusi selle kohta, kuidas välisagendid kasutasid tema loodud platvormi USA presidendivalimiste mõjutamiseks.

Zuckerberg ei näinud ette praegu täiesti ilmselgeid murekohti – turvalisus ja andmekaitse ei olnud utopistlike vaadetega noormehe mõtteis esikohal. Tõsi, privaatsuse ja andmekaitsega oli firma tegelenud, kuid suhtlusplatvormiks loodud keskkond ei olnud valmis massiivsete infooperatsioonide tõrjumiseks.

Senati kuulamine oli Facebookile omamoodi tõehetk – üle kahe miljardi regulaarse kasutajaga keskkonna mõju on väljunud hoomatavatest piiridest ja muutnud jäädavalt seda, kuidas me suhtleme, informatsiooni tarbime ja oma andmeid jagame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles