Poola kõlbmatu veiseliha on jõudnud Eestisse (18)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veis. Pilt on illustratiivne.
Veis. Pilt on illustratiivne. Foto: Liis Treimann

Eile teatas Poola toidu ja sööda kiirhoiatussüsteem RASFF, et edasimüüjate kaudu on toiduks kõlbmatu veiseliha liikunud teistesse EL-i liikmesriikidesse, sealhulgas ka Eestisse. Veterinaar- ja toiduamet (VTA) kinnitas, et tarbija toidulauale pole liha jõudnud.

Poola edasimüüjate kaudu jõudis 350 kilogrammi kõlbmatut veiseliha Eestis Nõo Lihatööstusesse ja KARIA OÜ-sse. VTA teavitas koheselt mõlemaid ettevõtteid ning käskis peatada tootepartii edasise käitlemise. 

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul kutsusid Poola ettevõtted ennetava meetmena turult tagasi veiseliha partiid kuna tapamajas ei teostatud lihakehade tapajärgset kontrolli. «Kuna antud partii puhul pole teostatud tapajärgset kontrolli, siis loetakse seda toiduks kõlbmatuks ning seda liha toiduks ei tarbita,» sõnas Kalda.

Soome rahvusringhääling Yle kirjutas eile, et riiki on imporditud 250 kilogrammi Poola veiseliha, mis võib pärineda haigetelt loomadelt. Soome toiduamet uurib, kas liha on jõudud juba poelettidele. Poola meediakanal TVN24 avalikustas eelmisel nädalal video, millelt on näha, kuidas tapamajja toodi haiged veised. Videost oli näha, kuidas loomad ei suutnud püsti seista ning neid tapeti illegaalselt veterinaarameti ettekirjutusi rikkudes. 

Poola ametid kinnitasid, et kokku müüdi liha üheksasse Euroopa Liidu riiki.

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles