Kõrvuni võlgades Weekend tahab pankrotti minna (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Weekend Festivalil pidutsenud inimestel polnud mullu suvel aimugi, et korraldaja sügava võlakoorma all pankrotti tüürib.
Weekend Festivalil pidutsenud inimestel polnud mullu suvel aimugi, et korraldaja sügava võlakoorma all pankrotti tüürib. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kõrvuni võlgades Weekend Festivali korraldajafirma taotleb Harju maakohtus enda pankrotti. Võlausaldajad jäävad ilmselt tühjade pihkudega. 

«Jama on palju,» ütles Weekendi ajutiseks pankrotihalduriks määratud Martin Krupp, kelle sõnul küündivad firma võlad umbes 2 miljoni euroni. Sellest poole moodustavad kohustused laenuandjate ees, umbes 800 000 eurot ollakse võlgu koostööpartneritele ja 170 000 eurot maksuametile. 

Pärnu rannas toimunud hiiglaslikku tantsumuusikapidu korraldanud Weekend Festival Baltic OÜ majandusraskustest on räägitud juba mõnda aega. Mullu sügisel kirjutas Äripäev, kuidas ettevõte on jätnud arved maksmata ning lasknud lahti Tallinna kontori töötajad. Maksuvõlg oli toona 167 000 eurot.

Detsembri alguses kirjutas väljaanne, kuidas agoonias festivalikorraldaja tegi partneritele ja ettevõtetele sootuks üllatava pakkumise: maksame võlast tagasi vaid 25 protsenti või lähme pankrotti. Pakkumisest kuulnud võlausaldajad pidasid seda naeruväärseks. Nende hulgas oli ka kultuslik räpikollektiiv 5Miinust.

Pettunud võlausaldajad esitasid viimaste kuude jooksul Weekendile kohtu kaudu mitmeid maksekäske. Maksekäsk võimaldab võlausaldajal hagimenetlusest kiiremini, väiksema tõendamiskoormuse ja väiksemate kulutustega saada raha tagasi.  

Turvafirma G4S nõudis 17. septembril niimoodi sisse 2500 eurost võlga. Veidi varem esitas samasuguse taotluse OÜ Linex, kes nõudis sisse 1300 eurost võlga ning OÜ Maivel, kes tahtis saada 6000 eurot. Kütusefirma Olerexi nõue ulatus samuti 2500 euroni.

Nüüd, jaanuari lõpus selgub, et Weekend Festival otsustas pankroti kasuks. Harju maakohus võttis pankrotiavalduse 30. jaanuaril menetlusse ning määras 19. veebruariks kohtuistungi pankrotiavalduse läbivaatamiseks.

Sel ajal valitseb festivalikorraldajate võimalike varade üle ajutine pankrotihaldur Martin Krupp. Weekendi juhtidel endil on keelatud vara käsutada. Samal ajal peatati ka võlgniku vara suhtes toimuv sundtäitmine. 

Kas ja kui palju partnerid pankrotipesast raha kätte saavad, pole veel päris selge. Krupi sõnul on Weekendi varade väärtus umbes 800 000 eurot, kuid lõviosa sellest on nõue pankrotis oleva tütarfirma Weekend Festival Sweden AB vastu. Seetõttu on nõude rahuldamine ebatõenäoline. Ilmselt ei suuda Weekend üle 10 protsendi võlausaldajate nõuetest rahuldada, ütles pankrotihaldur. 

Täpsemalt selgub nõuete suurus pärast seda, kui kohus on Weekend Festival Balticu pankroti välja kuulutanud. See võib aset leida veebruari lõpus või märtsi alguses. 

Krediidiinfo andmetel on Weekendi võlg kasvanud poole aastaga veelgi ja küündib nüüd juba 170 000 euroni. Kui mullu septembris oli ettevõtte hingekirjas veel 5 töötajat, siis aasta lõpus töötajaid enam ei deklareeritud. Ettevõtte ainus juhatuse liige ja omanik on John Paul Rweyamamu Rugemalira.

Postimees kirjutas möödunud aasta alguses, kuidas Weekendi korraldajad on kolme aasta jooksul tunda saanud nii sügavat kahjumit kui ka korralikku kasumit.

Viimasest esitatud majandusaasta aruandest selgub, et rahalises mõttes oli nende kõige edukam aasta 2017: käive kasvas pea neljandiku võrra 4,25 miljoni euroni. Samuti jõuti sügavast kahjumist pea 450 000 euroga kasumisse.

Weekendi festival jõudis toimuda neli korda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles