Graafik: jaanuaris oli eratarbijaile ajaloo kalleim elekter (8)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne
Elektriliinid. Pilt on illustratiivne Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja/Scanpix

Elektribörsi NordPool Spot Eesti piirkonna keskmine hind oli jaanuaris 55,76 eurot megavatti tund (5,58 senti kilovatt-tund), mis on selle kõrgeim hind alates 2010. aasta augustist. Börsipaketi valinud eratarbijate ja väiketarbijate jaoks pole elekter mitte kunagi varem nii kallis olnud. Absoluutse rekordini jäi kuu keskmisest hinnast puudu vaid 86 senti megavatt-tunni kohta.

Era- ja väiketarbijatele hakkas elektri hind sõltuma börsihinnast alates 2013. aasta algusest. Eesti ühines elektribörsiga NordPool Spot 2010. aasta aprillist ning suurtarbijad, kes pidid hakkama ostma elektrit börsihinnaga, said oma esimese šoki juba mõni kuu hiljem – sama aasta augustis, mil elektri keskmine börsihind kerkis 56,62 euroni megavatt-tund (5,66 senti kilovatt-tund). See on kõrgeim keskmine hind tänaseni ning eelmisest rekordilisest kuu keskmisest hinnast, 55,38 megavatt-tundi 38 senti kallim.

Võrreldes eelmise aasta jaanuari keskmisega kallines elekter 50 protsenti.

Kõige madalam hind oli kuu keskmine elektri hind 2015. aasta detsembris – 26,72 eurot megavatt-tund (2,67 senti kilovatt-tund) ehk üle poole odavam kui selle aasta augustis.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles