Ebakindlad ajad: kulla hind tõusis kaheksa kuu kõige kõrgemale tasemele (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuld
Kuld Foto: UNKNOWN/AP/Scanpix

Mured aeglustuva maailma majanduskasvu ja volatiilsete aktsiaturugde pärast on saatnud turvalisuse poolest tuntud kulla hinna viimase kaheksa kuu kõige kõrgemale tasemele. Hinnatõusu toetab ka nõrgem dollar ja keskpankade suur huvi.
 

Väärismetalli hind ületas teisipäeval 1310 dollarit untsi kohta (umbes 28 grammi), mis on kõige parem tulemus pärast möödunud aasta maikuud. Suvel hakkas kulla hind kahanenud nõudluse tõttu kiiresti langema ning üleüldiselt jäi 2018. aasta kullale suhteliselt kehvaks. Möödunud novembri keskel oli kuld näiteks 1200 dollari peal ning hind on sellest ajast saadik tõusnud ligemale üheksa protsenti.

Kui investorite närvilisus jätkub, siis võib kulla hind tõusta mõne analüütiku hinnangul selle aasta lõpuks 1400 dollarini untsi kohta. Viimati oli hind nii kõrge 2013. aasta septembris. Keskeltläbi prognoositakse aga kulla hinnaks 2019. aastal 1305 dollarit untsi kohta ning neljandaks kvartaliks prognoositakse 1325 dollarit untsi kohta. Kas see ka nii läheb, saab muidugi veel näha.

Kulla hindade kasuks räägib sellel aastal aktsiaturgude tõenäoliselt jätkuv volatiilsus, mis tõukab konservatiivsemad investorid turvalisemate varade poole. Geopoliitilist ebakindlust tekitavad faktorid nagu Brexit ja USA-Hiina kaubandussõda on kõik kulla hinnale kaasa aidanud. Samuti on näidanud kulla vastu üles suurt huvi mõned keskpangad, eriti Venemaa ja Kasahstan.

Perioodidel, millal maailma majandus kasvab kiiresti, on kulla hind tavaliselt madal, sest inflatsioon on kõrge, valuutad tugevad ja väärtpaberid väärtuslikud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles