Kahaneva müügiga maadlev Apple hakkab langetama iPhone'ide hindu (4)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Apple'i pood New Yorgis.
Apple'i pood New Yorgis. Foto: Drew Angerer / AFP

Apple teatas teisipäeval esimest korda viimase 10 aasta jooksul pühadekvartali käibe ja kasumi langemisest. Ettevõtte tegevjuht Tim Cook vihjas, et mõnel turul on aeg hakata langetama iPhone'ide hindu.

Apple'i käive kahanes möödunud aasta viimases kvartalis 4,5 protsenti 84,31 miljardi dollari peale ja kasum langes 19,97 miljardi dollari peale. Nõrgemate majandustulemuste taga on peamiselt aeglustunud iPhone'i müük, sest paljud tarbijad ei näe enam vajadust osta pidevalt kõige uuem (ja kallim) mudel ning Hiinas on ettevõte põrganud väga tugeva kohaliku konkurentsi vastu, kes pakuvad suhteliselt madala hinnaga aina paremaid nutitelefone.

iPhone'i müük kahanes möödunud kvartalis 15 protsenti ning Apple'i tegevjuhi Tim Cooki sõnul on dollari väärtuse suhteliselt tugev kasv muutnud iPhone'id arenevatel turgudel liiga kalliks. Seetõttu lubas ta hindu mõnes riigis korrigeerida, et vähendada valuutade kõikumise mõju tarbijatele. Tegelikkuses on iPhone'ide hinnad ka üleüldiselt viimastel aastatel järsult tõusnud. Möödunud oktoobris välja lastud iPhone XS maksab ligemale tuhat eurot.

Apple prognoosib käesolevaks kvartaliks 55–59 miljardi dollari suurust käivet, mis on möödunud aasta sama kvartaliga võrreldes 3,4 protsendi suurune langus. Apple'i aktsia kukkus algselt peale majandustulemuste teatavaks tegemist ühe protsendi, kuid läks kauplemisjärgsetel tundidel hoopis tugeva kuue protsendiga tõusuteele. Aktsia hinnaks jäi 163,50 dollarit.

Apple'i aktsia on langenud oktoobrikuu tippseisuga võrreldes ligemale 30 protsenti. Toona haaras firma enda kätte maailma kõige väärtuslikuma ettevõtte tiitli. Praegu hoiab seda tiitlit Amazon ja teisel kohal on Microsoft. Apple tuleb Google'i Alphabeti järel neljandana.

Apple pole ainus mobiilitootja, kes seisab silmitsi kahanevate müüginumbritega. Globaalne nutitelefonide müük vähenes 2018. aasta jooksul viis protsenti. Kahanevast müügist on teatanud näiteks ka Samsung.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles