Fotod: Eesti Panga presidendiks kandideerivad Kitt, Müller ja Ross

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasel Eesti Panga nõukogu istungil otsustati keskpanga järgmise presidendi kandidaatidena üles seada Swedbank Eesti juhi Robert Kitti, Eesti Panga praeguse asepresidendi Madis Mülleri ja rahandusministeeriumi asekantsleri Märten Rossi.

Keskpanga nõukogu asub võimalikke kandidaate järgmisena arutama 12. veebruaril toimuval korralisel koosolekul. Kaheksast liikmest koosnevas nõukogus on edukal kandidaadil vaja saada vähemalt viie nõukogu liikme toetus.

«Eesti Panga presidendiks pürgivad väärikad inimesed. Nõukogu esimehena tahan hea seista, et Eesti Panga järgmise presidendi kandidaadi valimine toimuks avalikkusele läbinähtavalt ja sujuvalt,» ütles Mart Laar.

Eesti Panga presidendi Ardo Hanssoni ametiaeg lõppeb tänavu 6. juunil. Seaduse kohaselt on keskpanga presidendi ametiaeg seitse aastat ja see on ühekordne.

Seaduse mõistes saab Eesti Panga presidendi kandidaadi staatuse isik, kellele nõukogu on teinud ametisse kandideerimise ettepaneku ja kes on andnud kandideerimiseks kirjaliku nõusoleku.

Eesti Panga presidendi ametisse nimetamise protseduur on järgmine:

1) keskpanga nõukogu otsustab, kellele teha kandideerimisettepanek;

2) kandidaat läbib kaitsepolitsei julgeolekukontrolli, mis kestab üldjuhul kolm kuud;

3) nõukogu tutvub julgeolekukontrolli käigus kogutud andmetega ning teeb Vabariigi Presidendile ettepaneku nimetada kandidaat keskpanga presidendi ametisse. Kandidaadil peab olema vähemalt viie nõukogu liikme toetus;

4) Vabariigi President nimetab Eesti Panga presidendi ametisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles