Läti võib Air Balticust vähemusaktsionäri osa ühe lati eest ära osta

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air Balticu Boeing Tallinna lennujaamas.
Air Balticu Boeing Tallinna lennujaamas. Foto: Mihkel Maripuu

Läti riigi ja lõunanaabrite lennufirma Air Baltic eraaktsionäri Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS) ning lennufirma sponsorite, pankrotistunud Latvijas Krājbanka ja Leedu Snorase ja Venemaa Investbanki vahel sõlmitud salakokkuleppe kohaselt  on riigil  BASi finantsprobleemide korral õigus viimasele kuuluvad lennufirma aktsiad ühe lati eest ära osta.

Lisaks peavad oma nõuded BASi ja lennufirma vastu sama summa eest riigile loovutama pangad, vahendab Läti uudisteagentuur Leta portaali pietek.com.

«Nii kaotavad finantseerijad, eelkõige Krājbanka ja Snoras õiguse nõuda üle 100 miljoni euro ulatuvat summat,» kirjutab portaal.

BAS ei suutnud eilsel Air Balticu aktsionäride koosolekul välja öelda, kas neil on lennufirma aktsiakapitali suurendamiseks raha või mitte. BASil on aega 15. detsembrini.

Kui BAS investeeringuga hätta jääb, muutuvad aktsionäride osaluste proportsioonid. Seni ei ole otsustatud, kas Läti riik paigutaks sellisel juhul lennufirma aktsiakapitali enda 41,6 miljoni kõrval ka BASi asemel ise 37 miljonit latti. Kui riik seda ei tee, tuleb ka lennufirma arenguplaanid üle vaadata.

3. oktoobril sõlmitud aktsionäride lepingu kohaselt peaksid riik ja BAS Air Balticu aktsiakapitali täiendama kokku 153 miljoni euro ehk 107,1 miljoni lati suuruses summas.

Lepingule andsid oma allkirja ka lennufirma kreeditorid, pankrotistunud Leedu Snoras pank ja Latvijas Krajbanka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles