SDE: riik võiks maksta kodulaenu intressipuhkust

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraadid teevad ettepaneku maksta riikliku toetusena kodulaenu intressipuhkust neile eluasemelaenu võtnud peredele, kus pereliige on kaotanud töö või kus kasvab vähemalt üks laps.


«Kõige kiiremaks lahenduseks peame hättasattunud inimestele kuni ühe aastast kodulaenu intressipuhkust, sest intressid on laenuperioodi algusaastail suuremad laenu põhiosa maksetest,» ütles sotsiaaldemokraatide fraktsiooni aseesimees Indrek Saar.

Ta selgitas, et kodulaenu intressipuhkust makstakse tingimusel, et pank nõustub andma laenuvõtjale laenu põhiosa tagasimaksel samuti maksepuhkust. Toetused makstakse välja sihtasutuse Kredex kaudu, milleks peab riik tagama Kredexile täiendavad vahendid.

Riik ei anna tagastamatut abi, vaid võtab kodulaenu saajalt kohustuse tagada intressipuhkuse ajal tasutud summa teatud aja, näiteks 5 kuni 10 aasta vältel.

Maksimaalne riigipoolne summa intressipuhkuse tasumisel võiks olla 10 000 krooni kuus, sest väga suurte laenusummade puhul ei lahenda valitsuse lühiajaline abi laenumaksetega tekkinud probleeme.

Hinnanguliselt 150 000 perel on viimastel aastatel võetud laen kodu soetamiseks või renoveerimiseks. Sarnaseid laenuvõtjate abistamise skeeme plaanitakse kasutada ka teistes Euroopa Liidu riikides.

«Heal ajal võetud laen võib alanud aastal paljudele töö kaotanud inimestele üle jõu käia, seega on vaja jõulist riigipoolset sekkumist. Üleöö kodust ilma jäämine on äärmiselt valus löök ja riigi kohus on püüda aidata,» lausus Saar.

Hättasattunute aitamiseks kuluks 2009. aastal kuni 180 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles