Välismaised firmad viivad raha laenuna aina enam Eestist välja (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Pilt on illusteeriv
Raha. Pilt on illusteeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel laenasid 2018. aasta neljandas kvartalis 126 Eestis tegutsevat rahvusvahelist ettevõtet riigist välja 138 miljonit eurot.

Tuginedes nendele andmetele on Eestis tegutsevate rahvusvaheliste ettevõtete raha riigist väljalaenamise tempo võrreldes kolmanda kvartaliga kasvanud, rääkis ameti pressiesindaja BNS-ile.

Nimelt, kui teises ja kolmandas kvartalis liikusid suured summad Eestisse tagasi, siis neljandas kvartalis oli väljalaenamine suurem. Neljandas kvartalis liikus varem väljalaenatud rahast tagasi Eestisse kokku 113 miljonit eurot 74 ettevõttele.

Möödunud aastal esitas kontsernisiseste laenude deklaratsioone kokku 652 ettevõtet.

Riigikogu võttis 2017. aasta juunis vastu tulumaksuseaduse ja sellega seonduvalt teiste seaduste muudatused muudatused, millega muuhulgas täpsustati varjatud kasumieraldiste maksustamise korda.

Seadusele lisatud maksudest kõrvalehoidumise säte täpsustab, et maksu-ja tolliamet võib maksustada tulumaksuga aktsionärile, osanikule või liikmele antud laenu, kui tehingu asjaolud viitavad, et oma olemuselt on tegemist kasumieraldisega.

Kui emaettevõtjale või sõsarettevõtjale antud laenu tagastamise tähtaeg on pikem kui 48 kuud, lasub maksumaksjal maksuhalduri nõudmisel laenu tagasimaksmise võime ja kavatsuse tõendamise kohustus. Seaduse kontsernisiseseid laene puudutav sätte jõustus 2018. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles