Ära investeeri läbikukkunud bitcoin'i, vaid hoopis plokiahelasse (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoini hind on aastataguse ajaga võrreldes kukkunud 80 protsenti. 
Bitcoini hind on aastataguse ajaga võrreldes kukkunud 80 protsenti. Foto: LAURENT CHAMUSSY/SIPA/SCANPIX
  • Bitcoin oli eelmise aasta kehvim investeering.
  • Plokiahela tehnoloogiaga tegelevad paljud suurettevõtted.

Eelmise aasta suurim läbikukkumine investeerimismaailmas oli kindlasti bitcoin. Kümned ja sajad, võib olla isegi tuhanded Eesti investorid (õigem oleks siiski öelda spekulandid) investeerisid sellesse veidi üle aasta tagasi, kui selle hind oli tipus.

Ehkki bitcoin’i ja teisi kübervaluutasid saab praegu 80 protsenti odavamalt kui aasta tagasi, pole selle ostmine endiselt kõige parem mõte, aga terve hulk maailma suurimaid ettevõtteid tegeleb väga tõsiselt bitcoin’i tehnoloogia, plokiahela arendamisega. Seepärast võibki olla mõttekam investeerida mitte bitcoin’i ega teistesse krüptorahadesse, vaid mõnda plokiahelat arendavasse tuntud ettevõttesse.

Mõni aeg tagasi tehtud analüüsikeskuse Juniper Research uuringu kohaselt on teistest kõige rohkem plokiahela tehnoloogiasse panustanud IBM.

Paarkümmend aastat tagasi oli IBM suveräänne liider personaalarvutite turul, kuid nüüd oleks tal oma kunagise hiilguse taastamiseks vaja panustada uude tehnoloogiasse. Seda IBM ongi teinud.

IBM on plokiahelaga seotud projektidele keskendunud 1500 töötajat, arendamisel on umbes 500 projekti.

IBM astus plokiahela rongile juba mitu aastat tagasi ning praeguseks on sellega seotud projektidele keskendunud 1500 töötajat, arendamisel on umbes 500 projekti väga erinevates valdkondades: finantstehnoloogia, tervishoid, logistika jne. IBMi aktsiatesse investeerimisel pole vaja karta sellist hindade kõikumist nagu bitcoin’i puhul.

Ettevõte on üle saja aasta vana ja püüab veel ilmselt aastakümneid või isegi sajandeid. IBM on ka väga hea dividendimaksja – aktsionärid saavad omanikutulu 1,5 dollarit kvartalis, mis teeb aktsia dividenditootluseks 4,1 protsenti. Reutersi andmetel soovitavad aktsiat osta kuus analüütikut, 13 soovitavad hoida ja kolm analüütikut soovitavad väärtpaberit müüa.

Saksamaa autotootja Daimler, mille tuntuim kaubamärk on Mercedes-Benz, on panustanud innovatsiooni ka Eestis. Nimelt investeeris Daimler möödunud aastal koos kaasinvestoritega 175 miljonit eurot meie Taxifysse. Lisaks on ta investeerinud 17,2 miljonit dollarit meie pakirobotifirmasse Starship.

Peale tehisintellekti ja isesõitvate autode tehnoloogiate uurimise on Daimler ka üks esimesi autotootjaid, kes on investeerinud plokiahela tehnoloogia arendusse. Muuhulgas lõi Daimler lõppenud aasta mais oma krüptovaluuta MobiCoin.

Nagu teada, on ka Daimler üle saja aasta vana ettevõte, laialt pole aga teada, et ettevõte on ka hea omanikutulu maksja dividenditootlusega 4,35 protsenti (Reutersi andmetel).

Investorid, kes soovivad panustada plokiahela tulevikuvõimalustesse, võiksid kaaluda ka muid sellistesse tehnoloogiatesse tugevalt investeerinud suurettevõtteid, nagu näiteks pangakaardifirma Mastercard, Jaapani tööstuskonglomeraat Hitachi, tarkvaragigant Microsoft, pangandusgigant Bank of America ja maailma suurim jaekaubanduskett Walmart.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles