Kohus nõuab tülist võrsunud logistikafirmalt iga kuu 40 000 eurot (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordic Spedition kontor
Nordic Spedition kontor Foto: Madis Sinivee

Suure pahanduse saatel sündinud logistikafirma Nordic Spedition peab iga kuu lõpus kandma kohtu deposiitkontole 40 000 eurot ja nii neli aastat jutti.

Sellisele otsusele jõudis neljapäeval Tallinna ringkonnakohus logistikafirmade omavahelises vaidluses, mis möödunud suve keskpaigast avalikkuse ees lahti on rullunud.

Nagu 90ndad oleks tagasi

Esmalt tulekski ehk ajas korraks tagasi minna. Juuli alguses tabas pika kogemusega tuntud logistika- ja transpordifirmat Via3L Speditionit šokk. Suuromanikud avastasid, et olid paari päevaga ilma jäänud ettevõtte autodest, arvutitest, klientidest, oskusteabest, aga ka pea kõigist töötajatest. Äri tuli sisuliselt nullist alustada, ütlesid omanikud.

Firma omanikud eesotsas Meelis Saaresaluga süüdistasid suurvarguses otseselt Via3L Speditioni eksjuhte Elmer Maasi ja Lauri Latti, kes kuuldavasti alustasid kõrvalt juba alguses mainitud ettevõttega Nordic Spedition OÜ. Olgu siiski öeldud, et kumbki mees ei kuulu praegu formaalselt viimase juhatusse ega omanike ringi.

Pärast mitut kuud avalikult üksteise pihta pori loopimist läks Via3L Spedition viimaks kohtusse. Nad nõudsid Maasilt ja Latilt, samuti 25 ekstöötajalt ning Nordic Speditionilt rahalise kahju hüvitamiseks ja viivisteks kokku 6,5 miljonit eurot.

Maakohus arestiski õige pea Nordic Speditioni arvelduskontod enam kui nelja miljoni euro ulatuses, seadis kohtulikud hüpoteegid lahkunud juhtide ja töötajate kinnisvarale ning arestis nende osalused ettevõtetes, et tagada hagi rahuldava kohtuotsuse täitmine.

Vastasel juhul võivad süüdistatavad end varatuks muuta, mida Via3L Speditionit esindava Cobalti vandeadvokaadi Lembit Tedderi sõnul oligi tegema hakatud, kuna eksjuhid võõrandasid endaga seotud isikutele kinnisvara ja osalusi ettevõtetes.

Nordic Speditionit esindav vandeadvokaat Paavo Koch vaidlustas arvelduskontode arestimise maakohtus ja esitas taotluse, et kuni uue kohtuotsuseni jääks konto lahti, et nad saaks raha kasutada. Taotlus rahuldati, mis tähendab, et «külmutati» vaid arestimise hetkel kontol olnud 305 000 eurot.

Kuritegu uurib ka prokuratuur

Eile leidis Tallinna ringkonnakohus, et ka sellest siiski ei piisa. Kohus otsustas, et lisaks arestitud 305 000 eurole tuleb Nordic Speditionil tasuda kohtu deposiitkontole iga kuu 40 000 eurot kuni 2 miljoni euro täitumiseni. See on vajalik selleks, et oleks tagatud Via3L Speditioni rahaline nõue (6,5 miljonit eurot), millest alguses rääkisime.

Samal eesmärgil arestis kohus Nordic Speditioni ametliku omaniku ja juhi Erki Väänale kuuluva osaluse tema ettevõttes. See tähendab, et 100 protsendi Nordic Speditioni osakutest on arestitud Via3L Speditioni kasuks.

Maakohtu poolt seatud kohtulikud hüpoteegid lahkunud juhtide ja töötajate kinnisvarale ning osaluste arestimised jäid ringkonnakohtu lahendiga samuti jõusse, et tagada hagi rahuldava kohtuotsuse täitmine.

Via3L Speditionit esindav Lembit Tedder ütles, et nad on mõnevõrra skeptilised, et Nordic Spedition igal kuul 40 000 eurot maksma hakkab. «Eks ole paista,» kommenteeris ta. Samal ajal jätkub kohtus vaidlus Via3L Speditioni algse nõude, 6,5 miljoni euro välja nõudmise üle.

Nordic Speditioni esindaja vandeadvokaat Paavo Koch ütles seevastu, et tegu oli Nordic Speditioni jaoks soodsa lahendiga, sest kohus vabastas ettevõtte kontod aresti alt. «40 000 euro kaupa osamaksete kandmine kohtu deposiiti oli meiepoolne ettepanek, mille kohus rahuldas. See on ettevõttele jõukohane summa ja pole kuidagi üllatuslik, sest oleme veendunud esitatud nõuete perspektiivituses,» selgitas Koch. Ta lisas, et nende jaoks on kõige olulisem ringkonnakohtu määruses toodud seisukoht, et Via3l Speditioni esitatud asjaolud tekitatud kahju suuruse kohta ei ole usaldusväärsed.

Nimelt ringkonnakohus leidis, et hageja esitatud asjaolud kahju täpse suuruse kohta ei ole praeguses menetlusstaadiumis täiel määral usaldusväärsed, mistõttu kostja arveldukontode arestimine hagi tagamise korras ebaproportsionaalne ja kostja õigusi kahjustav.

Samas uurib asja ka Eesti prokuratuur.  Mullu juuli lõpus teatas Põhja ringkonnaprokuratuur, et nad alustasid kriminaalmenetlusega, mille eesmärk on välja selgitada võimaliku varguse tagamaad. Ei prokuratuuri pressiesindaja Kaarel Kallas ega Lembit Tedder ei soostunud menetlust täpsemalt kommenteerida.

Artiklist võib jääda mulje justnagu oleksid Lauri Latt ja Elmer Maas ebaseaduslikult Via3L  Spedition OÜ varast tühjaks teinud. Postimees ei võta selles küsimuses seisukohta.

Selline väide on meeste kinnitusel eksitav ja ei vasta tegelikkusele.

Üks kasvas, teine kahanes

Nordic Spedition (endise ärinimega Alfa Logistics OÜ) loodi juba 2014. aasta suvel, tegevusalaks veoste ekspedeerimine. Kuni selle aasta kolmanda kvartalini puudus firmal sisuline tegevus, samuti töötajad.

Elu läks käima kohe pärast skandaalseid sündmusi Via3L Speditionis. 30. septembriks töötas varem ühe inimesega Nordic Speditionis juba äkitselt 21 inimest. Eelmise aasta neljandas kvartalis näitas ettevõte juba 6,2 miljoni eurost käivet.

Seevastu Via3L Speditioni töötajate arv on kahanenud sama ajaga 23-lt 10-le. Üks ettevõtte omanikke Meelis Saaresalu on öelnud, et sisuliselt on nad pidanud firma nullist üles ehitama. Käivet teeniti viimases kvartalis kõigest 615 000 eurot. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles