George Soros: Hiina tehnoloogiaettevõtted tuleb agressiivselt maha suruda (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Soros oma Davosi kõne ajal.
George Soros oma Davosi kõne ajal. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Ungari päritolu USA miljardär ja filantroop George Soros ütles neljapäeval Davosi majandusfoorumil peetud provokatiivses kõnes, et Hiina president Xi Jinping on «vabade ühiskondade suurim vaenlane» ja soovitas Hiina tehnoloogiaettevõtted agressiivselt maha suruda.

Miljardäri sõnul kujutavad tehnoloogiad nagu tehisintellekt ja masinõppimine endast ekstreemselt suurt ohtu, kui nad sattuvad autoritaarsete režiimide kätte. Eriti ohtlikuks pidas ta aga Hiinat, kellel on sellised tehnoloogiad juba käeulatuses ning seda paljuski tänu oma tehnoloogiaettevõtetele, mis tegutsevad lääneriikides.

Soros tõi oma kõnes välja ka Hiinas kehtestatud «Sotsiaalse krediidi» süsteemi, mida kasutatakse tema sõnul tavaliste hiinlaste jälgimiseks ja kontrollimiseks. Mees toonitas, et USA peab hakkama Hiina mõjuvõimu kiiresti piirama ning selle asemel, et pidada kaubandussõda kogu maailmaga, peaksid Ühendriigid keskenduma täielikult Hiina põlvili surumisele.

Ta soovitas avaldada rohkem survet sellistele ettevõtetele nagu Huawei ja ZTE, mille paljud riigid on tituleerinud võimalikeks julgeolekuohtudeks. Soros hoiatas, et Huaweiga sarnased ettevõtteid ei tohi mitte mingil juhul hakata domineerima globaalset 5G turgu, sest see ohustaks kogu vaba maailma.

Möödunud aastal hoiatas Soros oma Davosi kõnes suurte tehnoloogiafirmade eest nagu Google ja Facebook, mida ta nimetas üha enam enda kätte võimu haaravateks monopolideks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles