Prantsusmaa tahab kehtestada ülemaailmse minimaalse ettevõtte tulumaksu (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire Davosi majandusfoorumil.
Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire Davosi majandusfoorumil. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Prantsuse rahandusminister Bruno Le Maire ütles neljapäeval, et Prantsusmaa teeb G7 grupi eesistumise ajal ettepaneku kehtestada ülemaailmne minimaalne ettevõtte tulumaks.

«Meil on vaja tegelikku minimaalset ettevõtte tulumaksu kõigis arenenud riikides,» ütles minister pressikonverentsil Davosi Maailma Majandusfoorumil (WEF), kus ta kaitses ideed «õiglasest» kapitalismist.

Aktivistid on juba pikemat aega taotlenud sellise korra kehtestamist, kuid ettepanekut ei võta heameelega vastu ilmselt Davosi kogunenud eliit ja esindajad riikidest, mis tahavad ettevõtete tulumaksu hoopis langetada.

«Me teame, et suurimad firmad väldivad makse ja ettevõtte tulumaksu läbi mitmete lahenduste,» rääkis Le Maire, viidates ka riikidele, kus ettevõtete tulusid ei maksustata.

Hiljutise OECD raporti järgi langes maailmas keskmine ettevõtte tulumaks mullu 21,7 protsendile. Vähem kui 10-protsendise maksuga oli 13 riiki, võrreldes 2000. aasta 10 riigiga, teatas OECD.

OECD märkis, et kaheteistkümnes piirkonnas oli maksumääraks null, nende seas Briti Guernsey, Jersey ja Mani saare territooriumid ja Briti Neitsisaared.

«Mõningal määral on maksukonkurents hea ja sunnib riike olema konkureerivamad, aga maksuta jurisdiktsioonid on vastuvõetamatud,» rääkis rahandusminister.

«Seetõttu on G7 esmane prioriteet finantsvallas kehtestada minimaalne ettevõtte tulumaks, et võidelda suurfirmade maksude vältimisega,» lisas ta.

Le Maire'i sõnul on probleem kiireloomuline ja ta viitas ka Prantsusmaa «olulisele sotsiaal- ja majanduskriisile», mille kutsusid esile novembris alanud kollavestide meeleavaldused.

«Me peame aru saama, et see ei ole Prantsuse kriis. See on kriis kapitalismis, mis ei suuda enam täita rahva vajadusi,» märkis Le Maire.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles