Poola: Saksamaa päästku Euroopa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski.
Poola välisminister Radoslaw Sikorski. Foto: SCANPIX.

Poola välisminister Radoslaw Sikorski hoiatas eile, et Saksamaa on ainus riik Euroopas, mis võib päästa eurotsooni ja kogu Euroopa Liidu «apokalüptiliste mõõtmetega kriisist».

Sikorski ütles Berliinis kõrge Poola ministri kohta üllatavad sõnad: suurim oht tema rahvale pole mitte terrorism ega Saksa tankid ega isegi Vene raketid – vaid «eurotsooni kokkuvarisemine».

«Ma nõuan Saksamaalt, et te aitaksite eurotsoonil ellu jääda ja edukaks saada – teie endi ja meie pärast,» ütles Sikorski.

«Te teate väga hästi, et keegi teine seda teha ei saa. Ma olen ilmselt esimene Poola välisminister, kes midagi niisugust ütleb, aga kuulake mind: ma kardan Saksa võimsust vähem, kui Saksa tegevusetust. Te olete muutunud Euroopas asendamatuks.»

Sikorski avaldas samas toetust ka sakslaste püüdlustele ELi ja euroala sügavama integratsiooni poole.

Liikmesriigid seisavad silmitsi karmi valikuga «sügavama integratsiooni või kokkuvarisemise vahel», hoiatas ta, heites Briti valitsusele väljakutse toetada reforme või «riskida liidu osalise lagunemisega».

«Me eelistaksime näha teid meie hulgas, kuid kui te ei saa liituda, siis palun lubage meil edasi põrutada,» ütles ta.

Sikorski kutsus ELi liikmesriike otsustama, kas nad on valmis «korralikuks föderatsiooniks» vastavalt Saksa valitsuse nägemusele, et euroala reegleid suudab jõustada üksnes senisest palju tihedam poliitiline integratsioon.

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ütles välisajakirjanikele Berliinis, et Saksamaa ei ole piisavalt suur, et üksi ülejäänud eurotsooni toetada. Ta rõhutas, et ainus viis turgude usaldust tagasi võita on täiendada rahaliitu «stabiilsusliiduga», mis põhineb rangel ELi lepetesse raitutud eelarvedistsipliinil.

Saksa kantsler Angela Merkel esitas läinud nädalal üleskutse astuda «suur samm eelarveliidu suunas». Schäuble ütles aga eile, et valitsus soovib kiiret ja piiratud leppemuudatust – eelarvedistsipliin tuleb kirjutada Lissaboni leppesse.

Ta eitas, et üritab sellega kogu ELi saksapärasemaks vormida. «Vahemeremaad ei saa saksapäraseks,» ütles Schäuble. «Ja Euroopa ei lähe üle saksa keelele.»

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles