USA keskpank tõmbas Saksa pangandushiiu Danske rahapesu tõttu liistule

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kujud Deutsche Banki logo lähedal Frankfurdis.
Kujud Deutsche Banki logo lähedal Frankfurdis. Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Bloombergi allikate kohaselt on USA keskpank alustanud uurimist Saksa suurpanga Deutsche Banki kohaliku filiaali osas, et tuvastada, kas pank kontrollis Danske Eesti filiaalist tuleva raha päritolu.

Uurimine on alles algusjärgus, kuid allikate sõnul keskendutakse sellele, kas Deutsche USA filiaal kontrollis adekvaatselt Danske Eesti harust saabuvat raha. Nimelt oli Deutsche rahapesu aastatel Danske USA korrespondentpank dollarimaksete alal. Nii Deutsche  eestkõneleja kui keskpanga esindaja keeldusid kommenteerimast. Keskpank ütles, et nad ei aruta avalikult konfidentsiaalseid uurimisi.

USA pangandusreeglite kohaselt peavad kõik riigi pangad kontrollima põhjalikult klientide tausta ning teavitama õigusorganeid klientide kahtlastest tehingutest. USA keskpank on üks regulaatoritest, kelle ülesanne on kontrollida pankade rahapesu tõkestamise meetmeid.

Danske lekitaja Howard Wilkinson on varem öelnud, et Eesti filiaalis käsitletud mitte-residentide raha liikus läbi Deutsche Banki USA filiaali. Deutsche tegevjuht Christian Sewing ütles eelmisel nädalal, et nad on algatanud sisemise uurimise korrespondentpangana tehtud tehingute kohta, kuid lisas, et tema hinnangul ei ole varasema uuringu põhjal ilmnenud ühtegi märki, et Deutsche Bank oleks midagi valesti teinud.

Danske korrespondentpangad dollarimaksete alal olid 2007. – 2015. aastatel Deutsche Bank, Bank of America ja JPMorgan Chase & Co. Novembri lõpus kinnitas Deutsche Reutersile, et vahendas Danske Banki Eesti filiaali ülekandeid kokku 150 miljardi dollari väärtuses.

«Meie roll oli Danske Banki maksude töötlemine. Pärast seda, kui avastasime kahtlaste isikute aktiivsuse, lõpetasime nendega tegelemise 2015. aastal,»  kinnitas panga pressiesindaja toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles