Liigkõrged kaarditasud maksid kätte: Mastercard sai Euroopast 570 miljonit trahvi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mastercard.
Mastercard. Foto: Jonathan Bainbridge / REUTERS

Euroopa Komisjon trahvis krediitkaardihiidu Mastercard 570 miljoni euroga konkurentsi piiramise eest piiriüleste maksete vallas.

«Takistades kaupmehi teistest liikmesriikidest pankade pakutavaid paremaid tingimusi otsimast, tõstsid Mastercardi tingimused kunstlikult kaardimaksete hinda, kahjustades tarbijaid ja jaemüüjaid,» ütles Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Margrethe Vestager teisipäeval.

Visa järel on Mastercard Euroopa turul suurim krediitkaartide väljastaja. Euroopa Komisjon alustas firma suhtes konkurentsiuurimist 2013. aasta aprillis ja Mastercard tegi komisjoniga selles koostööd.

Kui klient maksab jaemüüjale krediitkaardiga, maksab jaemüüja pank kaardiomaniku pangale teenustasu. Jaemüüja pank kannab selle kulu üle poele, mis tõstab hinda tarbija jaoks.

Enne 2015. aastat oli nende tasude tase Euroopas riigiti väga erinev, kuid Mastercardi tingimused sundisid makseid saavaid panku rakendama tasusid, mis kehtisid nende koduriigis.

«See viis kõrgemate hindadeni jaemüüjate ja tarbijate jaoks, piirates piiriülest konkurentsi ja lõhestades kunstlikult ühisturgu,» teatas komisjon.

«Selle alusel järeldas komisjon, et Mastercardi tingimused takistasid jaemüüjatel soodsamatest pakettidest kasu saamist ja piirasid piiriülest konkurentsi pankade vahel, mis rikub Euroopa Liidu konkurentsireegleid,» teatas komisjon.

Komisjon märkis, et rikkumine lõppes, kui Mastercard muutis oma tingimusi, et olla vastavuses ELi vahendustasude määrusega.

Trahvisumma olnuks kõrgem, kuid Brüssel vähendas seda koostöö tegemise eest 10 protsendi võrra.

Mastercard teatas, et ei plaani komisjoni otsust vaidlustada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles