PPA ja Gemalto hankevaidlus käib riigikohtus veel edasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvariskiga ID-kaart
Turvariskiga ID-kaart Foto: Erik Prozes

ID-kaartide tootja Gemalto AG ja politsei- ja piirivalveameti (PPA) vaidlus uute ID-kaartide tarnimise riigihanke asjus jõudis riigikohtusse, kohtu hinnangul ei esitanud Gemalto viimast määruskaebust õigeaegselt, kuid annab firmale seitse päeva puuduste kõrvaldamiseks.

Gemalto AG esitas 7. jaanuaril riigikohtule määruskaebuse ringkonnakohtu 19. detsembri määruse peale. Ringkonnakohtu määruse sai Gemalto kätte aga 21. detsembril. Kolleegiumi hinnangul on määruskaebuse esitamise tähtaega ületatud. Riigikohus jättis määruskaebuse käiguta, ent andis Gemaltole tähtaja puuduste kõrvaldamiseks aega seitse päeva pärast määruse kättesaamist.

Määruskaebuse esitamise tähtaeg oli antud juhul 10 päeva määruse kaebajale kättetoimetamisest arvates. Õigusliku olukorra ebaselgust ja ringkonnakohtu määruses esitatud eksitavaid selgitusi arvestades on siiski võimalik, et esineb mõjuv põhjus edasi­kaebetähtaja ennistamiseks, selgitas kohus.

Gemalto ja PPA vaidlevad selles asjas 2017. aastal toimunud ID-kaardi riigihanke hankelepingu üle. Nimelt sõmis PPA Prantsusmaa ettevõttega Oberthur Technologies, mille nimi on pärast muutmist Idemia, lepingu ID-kaartide, elamisloakaartide, digi-ID-de ja diplomaatiliste isikutunnistuste tootmiseks. Viieaastase lepingu eeldatav maksimaalne maksumus on ligi 40 miljonit eurot.

Seejärel pöördus kohtusse juba aastast 2001 Eesti residentidele ID-kaarte loonud ja neid sertifikaatidega varustanud TRÜB AG järeltulija Gemalto AG. Firma esindaja, vandeadvokaat Priit Lätti sõnul soovib Gemalto AG, et tühistataks politsei- ja piirivalveameti otsus ID-kaardi hanke osas ning tuvastataks sõlmitud hankelepingu tühisus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles