Investor ostis endale Londonis 108 miljonit eurot maksnud kodu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissepääs eramule.
Sissepääs eramule. Foto: Financial Times

Riskifondi Citadel asutaja Ken Griffin ostis Londonis Buckinghami palee lähedale maja, mille hind on teadaolevalt 95 miljonit naela ehk 108 miljonit eurot.

«Tegemist on erilise asukoha, erakordse elegantsi ja hunnitute aedadega ajaloolise kinnisvaraga,» teatas Ken Griffini pressiendaja Julie Andreeff Jensen. «On tõeliselt unikaalne võimalus kodu omamiseks Londonis,» lisas ta.

Miljardär Ken Griffin
Miljardär Ken Griffin Foto: Fortune

Tehing toimus paljuski tänu kõigi kallimate eluasemete hindade langusele Londonis, mis on tingitud maksumuudatustest ja Suurbritannia lahkumisperspektiivist Euroopa Liidust, kirjutab Financial Times.

Londoni eksklusiivseimate kodude hinnad on langenud alates 2014. aasta tipust 18,4 protsenti.

Tehinguga kursis olevate allikate sõnul küsiti esialgu maja eest 145 miljonit naela (165 miljonit eurot), kuid kahel viimasel kahel aastal küsiti 125 miljonit naela (142 miljonit eurot). Pakkumise tegi vähemalt viis inimest.

Maja on äsja renoveerinud tuntud arendaja Mike Spink. Seal asub sisebassein, ruumid personali jaoks ning siseaed. Spink ostis selle 2013. aastal 65,5 miljoni naela (74 miljoni euro) eest koos erakapitaliinvestori Evans Randalliga. Enne seda kuulus maja Suurbritannia luureagentuurile MI6.

Hoone siseruum
Hoone siseruum Foto: Financial Times

Ken Griffin asutas oma multistrateegiaga riskifondi 1990. aastal Chicagos. Ajakiri Forbes hindab tema vara väärtuseks 9,9 miljardit dollarit (8,7 miljardit eurot). Viimastel aastatel on fond suurendanud Londonis oma töötajate arvu.

Samal ajal kui paljud riskifondid eelmisel aastal kaotasid raha, oli Citadeli tuntuima fondi, Wellington Fund, eelmise aasta tootlus üheksa protsenti. Kahe fondi, globaalsete aktsiaturgude ja taktikalise kauplemise fondi tootlused olid vastavalt kuus ja üheksa protsenti, kirjutab majandusleht.

Tegemist ei ole siiski kõige kallima koduga, mis Londonis ostetud on. Kümmekond aastat tagasi ostis terasetööstur Lakshmi Mittal endale maja Kensington Palace Gardenis 117 miljoni euro naela (133 miljoni euro) eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles