VEBi hagejad said kohtus riigi üle veel ühe võidu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tallinna halduskohus leidis reedel avalikustatud määruses, et Eesti riik on viivitanud VEB fondi hagejate saavutatud kohtuotsuse täitmisega, võimalikust rahatrahvist valitsus siiski pääses.

Tänavu veebruari algul jõustus kohtuotsus, mis leidis, et valitsus peab üheksa kuuga leidma viisi, kuidas hüvitada VEB fondi sertifikaadid.

Valitsus tegi mõni päev enne tähtaega aga otsuse, et Eesti riigil pole mingeid kohustusi sertifikaadiomanike ees, ühtlasi läheb likvideerimisele VEB fond. Kui fondi likvideerimisel õnnestub midagi teenida, võib sellest rahast hüvitisi maksta.

Advokaat Indrek Leppik esitas seepeale uue kaebuse halduskohtule – kohtuotsuse täitmata jätmise eest on õigus trahvida süüdlast 6400 euroga.

Tallinna halduskohtu kohtunik Lea Kuuse kirjutab reedel avalikustatud otsuses, et valitsus on asunud tegutsema selle nimel, et täita kohtuotsust. Kuna sertifikaatide hüvitamine on riigikogu pädevus ja seadust vastu võetud ei ole, siis leidis Kuuse, et Eesti Vabariik on viivitanud kohtuotsuse täitmisega. Trahvi riigile aga Kuuse ei määranud.

Leppik ütles eile, et esitab järgmisel nädalal riigile kohtuvälise kahju hüvitamise nõude. Leppik ega ka tema esindatud ärimehed pole siiani olnud nõus avalikustama VEB fondiga seotud nõude suurust.

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Marko Pomerants ütles, et kutsus järgmiseks esmaspäevaks kokku nõupidamise, et ära kuulata VEB fondi sertifikaadiomanike arvamused.

Pomerants lisas, et ta pole näinud materjale, mille alusel oleks sertifikaatide omanikel õigus hüvitist saada. «Praegu pole alust, et sertifikaatide omanikele hüvitist pakkuda,» lausus Pomerants.

VEBi sertifikaatide omanikud on varem öelnud, et tahavad VEBi jäänud rahalt 10 protsenti intresse aastas. VEB fondi sertifikaatide omanikud on esitanud fondile taotlusi 12,8 miljoni euro eest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles